Alen SalihovićAlen Salihović

V bran p. Strehovcu tudi Katoliški laiki, Slovenci v Italiji, Boštjan M. Zupančič, in Zavod Živim

Slovenija | 03.10.2018, 08:30 Marjana Debevec

Svet katoliških laikov Slovenije je objavil izjavo v podporo p. dr. Tadeju Strehovcu, proti kateremu je državno tožilstvo Slovenije vložilo obtožnico. Na spletu je namreč omogočil objavo članka, ki razkriva skupino vplivnih in javno izpostavljenih posameznikov, ki lobirajo za promocijo umetne prekinitve nosečnosti oziroma spodbujajo splav nerojenih otrok.

Svet katoliških laikov nasprotuje takšnemu kazenskemu pregonu, saj je v nasprotju s temeljnimi postulati pravne države, pomeni pa tudi grob poseg v ustavno zagotovljeno pravico do svobode govora in (ne)posredno kriminalizira nauk krščanske vere, ki ščiti človekovo življenje od spočetja do naravne smrti.

Krovna organizacija Slovencev v Italiji Svet slovenskih organizacij podpira peticijo v podporo dr. Tadeju Strehovcu, ki zadeva svobodo izražanja duhovnika in katere pobudnik je Koordinacija »Mi ne sodimo, mi pomagamo!«. Svet slovenskih organizacij smatra neprimerno, da dr. Tadeju Strehovcu grozi z dvema letoma zapora, ker se pogumno zavzema za človekove pravice vseh ljudi, tudi nerojenih otrok.

BOŠTJAN M. ZUPANČIČ: To je slabo montirani proces!

Odločno se je v bran dr. Tadeju Strehovcu postavil tudi nekdanji ustavni sodnik in sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjan M. Zupančič. Napisal je neodvisno pravno obrazložitev, iz katere izhaja, da je pregon dr. Strehovca pravno neutemeljen, protizakonit in protiustaven. Med drugim tudi zapiše: "Tu je več kot očitno, da ima arbitraren in brezpredmeten pravni napad na obdolžence - slabo montirani proces - za svoj namen instalirati strah in s tem naknadno autocenzuro."

SHOD V PODPORO P. TADEJU STREHOVCU:

Zbor bo v sredo, 10. oktobra, ob 9. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani (pod spomenikom), od koder bomo skupaj krenili proti Okrajnemu sodišču v Ljubljani (Mali trg 6). Vabljeni tudi na druge shode, ki bodo na dneve naslednjih sodnih obravnav: 12. oktobra ob 10. uri; 19. oktobra ob 9. uri; 24. oktobra ob 9. uri; 7. novembra ob 9. uri in 16. novembra ob 9. uri.

PETICIJA

Tukaj lahko podpišete peticijo v podporo p. Strehovcu

ZAVOD ŽIVIM PA VABI K MOLITVI V PODPORO P. TADEJU STREHOVCU:

V članku se p. Tadej navezuje na članek, objavljen v reviji Mladina “Javna pobuda: Zaščitimo ustavno pravico žensk“, s katerim so zagovorniki splava kot odziv na molitve pred porodnišnico (40 dni za življenje) izrekli podporo pravici žensk do splava. V članku Mladine navajajo imena in priimke podpornikov pravice do splava, ki so na predsednika RS, predsednika Vlade RS, predsednika Državnega zbora RS, ministrico za zdravje, ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, še zlasti pa Sektor za enake možnosti, naslovili pobudo za zaščito ustavnih pravic žensk. Ta seznam je p. Tadej zgolj ponovno navedel v svojem članku. Njihovo podporo splavu razlaga z besedami, ki jasno izražajo, da gre pri splavu za uboj človeka, za uboj malih dečkov in deklic. Ob članku je objavljena slika nosečnice. V njen trebuh je namerjena pištola, ki je njegove tožitelje posebno prizadela. Slika le simbolično ponazarja dejstvo, da je „pravica“, ki jo ščitijo, v resnici uboj. Pa naj je le-ta narejen s strelnim orožjem, injekcijo, kleščami, sukcijo ali s tableto.

V obtožbi bistvo spregledano!

Na Zavodu ŽIV!M se ne strinjamo z žaljivim govorom. Ne strinjamo se, da sme biti življenje ali varnost nekoga, čeprav zagovarja splav, zaradi tega ogroženo. Zavedamo pa se dejstva, da so v javnosti prizadevanja za priznanje dostojanstva nerojenim otrokom prepogosto sprejeta kot grožnja in premalokrat slišana. Le-to pri nekaterih lahko spodbudi močnejša čustva v zagovorništvu najmanjših. Obtožba se nanaša na način sporočanja, medtem ko je sporočilo, ki opozarja na mnogo večje nasilje nad ljudmi, spregledano. Če bi bilo sporočilo o vrednosti nerojenega življenja slišano in v javnosti vsaj enakovredno obravnavano kot mnenje zagovornikov splava, bi bil to mnogo primernejši korak strpnosti od tožbe. 

Obtožba se nanaša na način sporočanja, medtem ko je sporočilo, ki opozarja na mnogo večje nasilje nad ljudmi, spregledano.

Na Zavodu ŽIV!M se zavedamo, da gre v resnici za boj med dobrim in zlim, kjer se zagovorniki pravice do življenja borimo z na videz šibkejšim orožjem. Resnično moč pa lahko zajemamo v molitvi, kar nam je pokazal tudi šestnajstletni fant iz Teksasa, Jeremiah Thomas, ki je zbolel za neozdravljivo obliko raka. 26. avgusta 2018, dva dni po prvi obravnavi dr. p. Tadejeva Strehovca na sodišču, je daroval svoje življenje Bogu za nerojene otroke in za prenehanje splava v njegovi državi. V svojem prizadevanju za življenje je v zadnjih mesecih pred smrtjo poklical predsednika vlade v njihovi državi in ga prosil, da bi v njihovi državi prepovedali splav, saj je to umor. Zdaj je plemeniti fant že v varnem Očetovem naročju in lahko prosi resničnega vladarja, da bi na svetu zavladalo več pravičnosti za nerojene otroke.

“Veliko moč ima dejavna molitev pravičnega.” (Jak 5,16)

Predlagamo in vabimo, da se vsi povežemo v molitvi in na priprošnjo Jeremiah Thomasa prosimo Boga za podporo p. Tadeju v njegovem sodnem procesu. Hkrati molimo za ljudi, ki si prizadevajo za pravico do življenja in dostojanstvo nerojenih otrok. K molitvi vabimo vse posameznike in organizacije Za življenje.

MOLITEV:

Dobri Bog, na priprošnjo Jeremiah Thomasa, ki je svoje življenje in trpljenje daroval za nerojene otroke, te prosimo za podporo p. Tadeju Strehovcu v njegovem sodnem procesu. Naj se tudi v tej preizkušnji razodene tvoja moč in naj obrodi sadove tvojega miru v naši družbi.

Oče naš.

Zdrava Marija.

Sveti angel.

Molitev v času obravnav in vaša pisma podpore

Predlagamo, da molitveno navezo širite vsem ljudem dobre volje v podporo kulturi življenja. Še posebej priporočamo dr. p. Tadeja Strehovca v molitev v času, ko bodo potekale obravnave na sodišču.

Datumi obravnav: 10.10.2018, 12.10.2018, 19.10.2018, 24.10.2018, 7.11.2018, 16.11.2018 ob 10.00 uri

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...