Ljubljana, ponedeljek, 22. julij 2019, 12:09

Človeško telo ni orodje za užitek

Papež Frančišek avdienca
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci nadaljeval razmišljanje ob zapovedi »Ne prešuštvuj«. Poudaril je, da je to klic k ljubezni, ki se izraža v zvestobi, sprejemanju in usmiljenju. Ne nanaša se samo na zakonce, ampak na vse ljudi.

Prešuštnik, pohotnež ali nezvesta oseba je po papeževih besedah nezrela oseba, ki se vrti le okoli svojega življenja in situacije presoja z vidika svoje blaginje in izpolnitve. Za zakonsko zvezo torej ni dovolj poroka, ampak je potrebno narediti pot od ’jaza’ k ’midva’. Kot je dejal sveti oče, so bile besede sv. Pavla, da mora mož ljubiti ženo, kot Kristus ljubi Cerkev, v tistem času revolucionarne. Dodal je, da je vsako dejanje neke vrste ’poročno’: delamo, govorimo, odločamo in srečujemo druge z držo sprejemanja in darovanja.

V tem smislu je tudi vsaka poklicanost ’poročna’, tudi poklicanost v duhovništvo. Duhovnik služi skupnosti in zanjo skrbi. Ob tem je papež opozoril: »Cerkev ne potrebuje kandidatov za vlogo duhovnika, bolje da ostanejo doma, Cerkev potrebuje može, katerih se Sveti Duh dotakne srca in brez pridržkov ljubijo Kristusovo nevesto. Tako je tudi posvečeno devištvo v Kristusu treba živeti v zvestobi in veselju kot zakonski odnos z materinsko in očetovsko rodovitnostjo.«

Človeško bitje je namenjeno, da ljubi in da je ljubljeno. »Človeško telo ni orodje za užitek ... v pristni ljubezni ni prostora za pohoto in površinskost. Možje in žene si zaslužijo več,« je še poudaril papež.

Ne spreglejte: