Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 18:34

Misijonarji, ki služijo 24 ur na dan

Škof Andrej Glavan
Foto © p. Ivan Rampre

Na včerajšnjo misijonsko nedeljo je v Trebnjem potekalo skupno slovensko praznovanje. Slovesno somaševanje je vodil novomeški škof Andrej Glavan. Zbrane pa je po maši nagovorila misijonarka v Ruandi s. Anka Burger.

Po besedah škofa Andreja Glavana je duša vsake misijonske dejavnosti ljubezen, ki dobi svoj izraz v služenju. »Misijonar je tisti, ki ljubi Boga s celim svojim bitjem. In če je potrebno, daruje Zanj tudi svoje življenje. Misijonar je tisti, ki se po zgledu usmiljenega Samarijana sklanja k ljudem; posebej še k najbolj ubogim, revnim in zapuščenim. In nikoli ne uveljavlja svojih interesov, ampak vse dela iz ljubezni do Kristusa.«

Te njegove besede s svojim življenjem potrjuje tudi s. Anka Burger, ki že 35 let deluje v Ruandi. Njihov ustanovitelj sv. Vincencij je rekel: Če greš desetkrat na dan k bolnikom, desetkrat na dan tam najdeš Boga.

»Res moramo biti na razpolago 24 ur na dan. Kolikokrat nas pokličejo ponoči! Veliko noči lahko rečem, da sem že bedela pri bolnikih, posebno v porodnišnici. Ampak pri dobro opravljenem delu in pri nekem uspehu – sem namreč medicinska sestra – čutiš neko veselje, da si nekaj naredil in potem Bog daje vedno moči.«

Denar, ki so ga prejeli od ljudi v Sloveniji so v Ruandi zgradili več infrastruktur: dve osnovi šoli, večja porodnišnica in prostori za bolnišnico, dobili pa so tudi več misijonskih avtomobilov.

»Naši ljudje rečejo: Tako majhna država, kot je Slovenija, ima tako veliko srce. In res lahko rečem, da iz nobene države, od kjer so misijonarke tam v Ruandi, Burundiju, ne prihaja toliko pomoči«, je še dejala s. Anka Burger.

Ne spreglejte: