Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 18:29

Bruselj v ponedeljek od Slovenije pričakuje posodobljen osnutek proračunskega načrta

Denar evro
Foto © Evropska komisija

Evropska komisija je Sloveniji pred koncem tedna poslala pismo s pozivom, naj čim prej posreduje posodobljen osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto, ki bo zagotovil skladnost s cilji v evropskih priporočilih za Slovenijo. Vlada Marjana Šarca mora po navedbah komisije odgovoriti v ponedeljek do konca delovnega dne.

Evropska komisija je Sloveniji v petek pozvala, naj v Bruselj posreduje posodobljen osnutek proračunskega načrta za leto 2019. Ugotovila je namreč, da v ponedeljek poslan osnutek vključuje le doslej sprejete ukrepe, z nobenimi novimi načrtovanimi ukrepi za prihodnje leto. Ob tem jemlje na znanje zavezo vlade Marjana Šarca, da pošlje posodobljen osnutek za prihodnje leto, takoj ko bo ta poslan v slovenski parlament. Vlada ima zalo malo časa, saj mora odgovoriti do ponedeljka zvečer. Kot navajajo Finance, Šarec tega sicer še pred kratkim ni pričakoval.

Kot je znano, je nova vlada 11. oktobra potrdila osnutek proračunskega načrta za leto 2019, ki določa finančni okvir za celotne javne finance in Slovenija ga je tako kot preostale države z evrom poslala v Bruselj. Dokument je enak starim proračunskim načrtom, sprejetim že novembra lani, ko je vlado vodil še Miro Cerar, bo pa že kmalu potreben rebalans, saj nova vlada, ki smo jo dobili v začetku septembra, ni mogla pripraviti vseh politik in ukrepov, ki bi ki bi vplivali na proračun za leto 2019. Ukrepi iz koalicijskega sporazuma v proračunskih načrtih za leto 2019, ki jih bo ocenjevala Evropska komisija, še niso vključeni. Kot še dodaja Finance, prav tako še niso upoštevane zahteve sindikatov javnega sektorja, s katerimi so se, včeraj začela pogajanja. Koliko dodatnih obveznosti bi lahko zaradi tega nastalo, še ni znano. Vlada Marjana Šarca mora do ponedeljka v Bruselj poslati vsaj grobo oceno novih izračunov.

Pisma s pozivi k dodatnim informacijam v povezavi s proračunskimi osnutki je komisija danes poslala še Belgiji, Španiji, Franciji in Portugalski.

Vir: STA, Finance

Ne spreglejte: