Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Bruselj v ponedeljek od Slovenije pričakuje posodobljen osnutek proračunskega načrta

Slovenija | 20.10.2018, 18:27 Tone Gorjup

Evropska komisija je Sloveniji pred koncem tedna poslala pismo s pozivom, naj čim prej posreduje posodobljen osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto, ki bo zagotovil skladnost s cilji v evropskih priporočilih za Slovenijo. Vlada Marjana Šarca mora po navedbah komisije odgovoriti v ponedeljek do konca delovnega dne.

Evropska komisija je Sloveniji v petek pozvala, naj v Bruselj posreduje posodobljen osnutek proračunskega načrta za leto 2019. Ugotovila je namreč, da v ponedeljek poslan osnutek vključuje le doslej sprejete ukrepe, z nobenimi novimi načrtovanimi ukrepi za prihodnje leto. Ob tem jemlje na znanje zavezo vlade Marjana Šarca, da pošlje posodobljen osnutek za prihodnje leto, takoj ko bo ta poslan v slovenski parlament. Vlada ima zalo malo časa, saj mora odgovoriti do ponedeljka zvečer. Kot navajajo Finance, Šarec tega sicer še pred kratkim ni pričakoval.

Kot je znano, je nova vlada 11. oktobra potrdila osnutek proračunskega načrta za leto 2019, ki določa finančni okvir za celotne javne finance in Slovenija ga je tako kot preostale države z evrom poslala v Bruselj. Dokument je enak starim proračunskim načrtom, sprejetim že novembra lani, ko je vlado vodil še Miro Cerar, bo pa že kmalu potreben rebalans, saj nova vlada, ki smo jo dobili v začetku septembra, ni mogla pripraviti vseh politik in ukrepov, ki bi ki bi vplivali na proračun za leto 2019. Ukrepi iz koalicijskega sporazuma v proračunskih načrtih za leto 2019, ki jih bo ocenjevala Evropska komisija, še niso vključeni. Kot še dodaja Finance, prav tako še niso upoštevane zahteve sindikatov javnega sektorja, s katerimi so se, včeraj začela pogajanja. Koliko dodatnih obveznosti bi lahko zaradi tega nastalo, še ni znano. Vlada Marjana Šarca mora do ponedeljka v Bruselj poslati vsaj grobo oceno novih izračunov.

Pisma s pozivi k dodatnim informacijam v povezavi s proračunskimi osnutki je komisija danes poslala še Belgiji, Španiji, Franciji in Portugalski.

Vir: STA, Finance

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.