Ljubljana, torek, 16. julij 2019, 06:43

Papež: V Medžugorju vlada milost, vendar ...

Medžugorje
Foto © Tone Gorjup

Papež Frančišek v zvezi z Medžugorjem priznava, da se ljudje tam spreobračajo, vendar meni, da je glede Marijinih prikazovanj potrebno razločevanje. Te trditve so sicer iz leta 2013, objavljene pa so v knjigi z naslovom »To je moja mati – Srečanja z Marijo«, ki je v Italiji izšla danes. Brazilski mariolog, duhovnik Alexandre Awi Mello, v njej prinaša pogovore s papežem Frančiškom o izvoru in razvoju njegovega odnosa z Marijo, odgovore pa pospremi s komentarji in pojasnili, poroča portal Vatican Insider.

Papež je na primeru domnevnih Marijinih sporočil v argentinskem San Nicolasu dejal: »Zoprno mi je, ko prihajajo s sporočili. Marija vendar ni poštni urad.« Priznal je, da pojavi so, vendar meni, da se jih teološko lahko pojasni kot notranje izraze. Ti gredo od preprostega, samo po sebi razumljivega, navdiha do zares močnega notranjega izraza. Obstajajo pa kriteriji za razločevanje prikazovanj. Eden od teh je človekova poslušnost Cerkvi.

Ko je bil še nadškof v Buenos Airesu je v zvezi z Medžugorjem prepovedal neko srečanje, do katerega je sicer kljub temu prišlo. Nasprotoval pa je zato, ker je eden od medžugorskih vidcev razlagal tamkajšnji pojav in pojasnjeval, da naj bi se ob pol petih prikazala Marija. Ali to pomeni, da je imel Marijin urnik? Zato je rekel, da ne želi takih srečanj, ne v cerkvi. »Treba pa je seveda razlikovati, da Bog kljub temu dela čudeže v Medžugorju. Morda gre za bolj osebne pojave. Dobivam pisma, iz katerih se razume, da gre bolj za psihološke stvari,« je povedal papež in dodal, da vsakodnevna Marijina prikazovanja vidi kot notranji izraz. »Na primer, vidci čutijo, da jim Marija nekaj govori, med molitvijo pride do izraza in potem pravijo: ’Marija je to rekla ...’ To izrazijo na način, ki se zdi, kot da bi šlo za prikazovanje.« Vendar pa je razlika med slednjim in tem, da vidci organizirajo programirana prikazovanja.

Ni mogoče zanikati, da v Medžugorju vlada milost, ljudje se spreobračajo, vendar pa papež meni, da manjka razločevanje. Kot omenjeno, so te papeževe izjave iz leta 2013, a se skladajo tudi z delom komisije, ki je preučevala Marijina prikazovanja in se nagiba k priznanju le prvih prikazovanj, ne pa tudi naslednjih. Prav tako je papež imenoval stalnega apostolskega vizitatorja, ki je zadolžen za pastoralo vernikov v svetišču.

Knjiga prinaša tudi ozadje Bergoglieve pobožnosti do Marije, ki se je začela v njegovi družini, pri starših in babici, nato v salezijanski šoli. Od tam izhaja njegova pobožnost do Marije Pomočnice, saj je bil krščen v njej posvečeni baziliki v Buenos Airesu. Tja se je zatekal kot najstnik, tam je pri 19-ih letih prišlo do odločitve, da vstopi k jezuitom. V isto baziliko je hodil kot škof. »Vsakič, ko sem imel problem, sem šel tja. Duhovniki svetišča so govorili: Tu je škof, gotovo se je zgodilo kaj velikega,« je dejal Frančišek in dodal, da ga molitev rožnega venca dela močnega vsak dan.

Ne spreglejte: