Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 19:03

Papež: Bližnjega ubijemo, če ga žalimo ali zaničujemo

Papež pozdravlja vernike
Foto © Vatican News

"Žaljenje ubije dostojanstvo človeka."

Papež Frančišek je tudi danes razlagal peto Božjo zapoved, ki pravi: Ne ubijaj! Potem ko je prejšnji teden ostro obsodil vsak umor nedolžnih nerojenih otrok s splavom in mlade pozval, naj si življenja ne uničujejo z drogami, pa je ta teden omenjeno zapoved še poglobil. V evangeliju namreč beremo, da je umor že vsaka jeza do brata, žalitev ali zaničevanje.

Noben človeški zakonik ne postavlja enake sodbe za tako različna dejanja, je dejal papež. »Mi pa smo navajeni žaliti... Žalitev nam celo tako preide v navado kot dihanje. Jezus pa pravi: ’Ustavi se!’. Žaljenje ubije dostojanstvo človeka. Naj ta Jezusov nauk vstopi v nas. Vsak naj se odloči: Nikoli več ne bom žalil ali zaničeval«, je zbrane na Trgu sv. Petra izzval Frančišek.

Človekovo življenje je namreč plemenito, njegov nedoumljivi in skrivnostni jaz pa ni nič manj pomemben od fizičnega, je zatrdil in dodal: »Da bi prizadeli nedolžnost otroka, je dovolj že neprimeren stavek. Da bi prizadeli žensko, je dovolj neko hladno dejanje. Da bi zlomili srce mlademu človeku, je dovolj, da ne zaupamo vanj. Da bi uničili človeka, je dovolj, da smo do njega brezbrižni. Brezbrižnost ubija«, je poudaril sveti oče.

Včasih pomislimo, da smo v redu, ker ne delamo nič slabega. Pozabljamo pa, da nas zapoved: ’Ne ubijaj’ poziva k ljubezni in usmiljenju. "Če ubiti pomeni uničiti, potlačiti, odstraniti nekoga, potem ne ubiti pomeni skrbeti, ceniti, vključiti in odpustiti", je še dejal papež Frančišek.

Ne spreglejte: