Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 18:49

Razkol v pravoslavni Cerkvi

Patriarh Kiril
Foto © Wikipedia

Ruska pravoslavna Cerkev je prekinila ’evharistično občestvo’ s carigrajskim ekumenskim patriarhatom. Takšno odločitev je sprejela na včerajšnjem zasedanju v Minsku, trajala pa bo dokler ekumenski patriarhat ne bo preklical priznanja neodvisnosti Ukrajinske pravoslavne Cerkve, kar je storil minuli četrtek. Gre za razkol v pravoslavju.

Kot je za naš radio pojasnil beograjski nadškof Stanislav Hočevar, je srž problema v tem, da pravoslavne Cerkve nimajo skupnega cerkvenega nauka, po katerih merilih, kdaj in kdo lahko razglasi avtokefalnost oziroma neodvisnost. Vlada pa nekakšno splošno pravilo, »da morajo vse avtokefalne Cerkve za eno od avtokefalnih Cerkva dati priznanje, soglasje. V tem primeru, ko je ekumenski patriarhat razglasil Ukrajinsko avtokefalnost, druge Cerkve še niso dale svoje soglasje.«

Antiohijski pravoslavni patriarh je zato že pozval k vsepravoslavnemu koncilu, na katerem bi govorili o tem. Sprašuje pa se, zakaj bi ravno sedaj razpravljali o neodvisnosti Cerkva, ko je potrebna predvsem trdna edinost med vsemi pravoslavnimi kristjani. Tudi nadškof Hočevar meni, da ta prekinitev ’evharističnega občestva’ ni nekaj trajnega, ampak nekaj zgodovinskega, kar se lahko popravi. Je tudi klic k večjemu ekumenskemu delu.

»Katoličani sedaj ne smemo biti vznemirjeni niti privoščljivi - Bog ne daj. To je izključno vabilo za vse nas, da bi bili še bolj zavzeti za ekumensko delo. Kajti ni Cerkve brez edinosti. Na zgodovinski poti pa bo vedno prihajalo do mnogih težav.«

Poznavalci razmer menijo, da je v ozadju politika. V Ukrajini je več kot polovica vernikov Moskovskega patriarhata, prizadevanja za neodvisno, avtokefalno pravoslavno Cerkev v Ukrajini pa so nov zagon dobila potem, ko si je Rusija priključila Krimski polotok. A če bo Ruska pravoslavna Cerkev sedaj izključila vse, ki so v občestvu s carigrajskim patriarhatom, bo to le pomenilo njeno osamitev.

Ne spreglejte: