Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Patriarh Kiril (foto: Wikipedia)
Patriarh Kiril

Razkol v pravoslavni Cerkvi

Svet | 16.10.2018, 08:06 Marta Jerebič

Ruska pravoslavna Cerkev je prekinila ’evharistično občestvo’ s carigrajskim ekumenskim patriarhatom. Takšno odločitev je sprejela na včerajšnjem zasedanju v Minsku, trajala pa bo dokler ekumenski patriarhat ne bo preklical priznanja neodvisnosti Ukrajinske pravoslavne Cerkve, kar je storil minuli četrtek. Gre za razkol v pravoslavju.

Kot je za naš radio pojasnil beograjski nadškof Stanislav Hočevar, je srž problema v tem, da pravoslavne Cerkve nimajo skupnega cerkvenega nauka, po katerih merilih, kdaj in kdo lahko razglasi avtokefalnost oziroma neodvisnost. Vlada pa nekakšno splošno pravilo, »da morajo vse avtokefalne Cerkve za eno od avtokefalnih Cerkva dati priznanje, soglasje. V tem primeru, ko je ekumenski patriarhat razglasil Ukrajinsko avtokefalnost, druge Cerkve še niso dale svoje soglasje.«

Antiohijski pravoslavni patriarh je zato že pozval k vsepravoslavnemu koncilu, na katerem bi govorili o tem. Sprašuje pa se, zakaj bi ravno sedaj razpravljali o neodvisnosti Cerkva, ko je potrebna predvsem trdna edinost med vsemi pravoslavnimi kristjani. Tudi nadškof Hočevar meni, da ta prekinitev ’evharističnega občestva’ ni nekaj trajnega, ampak nekaj zgodovinskega, kar se lahko popravi. Je tudi klic k večjemu ekumenskemu delu.

»Katoličani sedaj ne smemo biti vznemirjeni niti privoščljivi - Bog ne daj. To je izključno vabilo za vse nas, da bi bili še bolj zavzeti za ekumensko delo. Kajti ni Cerkve brez edinosti. Na zgodovinski poti pa bo vedno prihajalo do mnogih težav.«

Poznavalci razmer menijo, da je v ozadju politika. V Ukrajini je več kot polovica vernikov Moskovskega patriarhata, prizadevanja za neodvisno, avtokefalno pravoslavno Cerkev v Ukrajini pa so nov zagon dobila potem, ko si je Rusija priključila Krimski polotok. A če bo Ruska pravoslavna Cerkev sedaj izključila vse, ki so v občestvu s carigrajskim patriarhatom, bo to le pomenilo njeno osamitev.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.