Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 18:30

Vabljeni na 15. shod kmetov pri A. M. Slomšku

Župnijska cerkev na Ponikvi
Foto © Robert Božič

Na Ponikvi in Slomu, pri blaženem Antonu Martinu Slomšku, zavetniku slovenskih kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva, se bo jutri odvijalo 15. vseslovenski srečanje kmetic in kmetov ter vseh, ki jim je blizu kmetijstvo in podeželje.

Tudi letošnji shod se bo opoldne začel z zahvalno sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Martina na Ponikvi. Slovesno somaševanje bo vodil nadškof Alojz Uran, navzoč pa bo tudi evangeličanski škof Geza Filo. Bogoslužje bodo s petjem obogatili člani mešanega pevskega zbora Koral Laško, tudi letos pa se bo evharistično bogoslužje začelo s pomenljivim prinašanjem darov.

Predsednik KGZS Cvetko Zupančič pravi, da srečanje vsako leto pritegne več kot 1000 udeležencev, saj kmetje ob zaključku pridelovalne sezone radi poromajo in Slomška čutijo kot priprošnjika, ki mu zaupajo svoje zahvale in prošnje.

Popoldne se bo druženje nadaljevalo pred Slomškovo rojstno hišo na Slomu. Tam bo potekala slavnostna akademija, ubrana na razmišljanje o pomenu četrte božje zapovedi, čemur danes na drug način pravimo sožitje v družini, medgeneracijski dialog in dejavno sobivanje v spoštovanju. Osrednja govornica na akademiji bo kmetica leta Karolina Dragica Črešnar.

Srečanje organizira Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, v sodelovanju z občino Šentjur pri Celju, župnijo Ponikva, okoliškimi društvi podeželskih žena in Srednjo kmetijsko šolo Šentjur.

Tudi letos so predvsem za starejše kmetice in kmete Kmetijsko gozdarski zavodi omogočili prevoz na srečanje z avtobusi, ki bodo na shod pripeljali z vseh koncev Slovenije.

Ne spreglejte: