Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Predstavite sinode v Vatikanu (foto: Vatican News)
Predstavite sinode v Vatikanu

Bodi ob meni, a se ne odločaj namesto mene!

Svet | 11.10.2018, 10:35 Marjana Debevec

Sinoda mladih je prešla v drugi del, ko sinodalni očetje v luči vere obdelujejo vprašanja, ki so na dan prišla v prvem delu. Iščejo načine, kako spremljati mlade in kako dobro formirati tiste, ki jih bodo spremljali. Poudarili so, da je mladim treba omogočiti, da se srečajo s Kristusom, izpostavili pa so tudi pomembno vlogo laiških gibanj.

Mladi si želijo srečati Jezusa in Cerkev ima dolžnost, da jim ga pokaže, so poudarjali udeleženci sinode. Zato delo z mladimi ni izgubljen čas. Med mnogimi glasovi si mladi želijo razumeti, kateri je Božji glas, ne želijo pa si, da se odrasli odločijo namesto njih. Obenem pa bi radi, da jim pomagajo sprejemati odločitve, so poudarjali udeleženci sinode.

Po besedah mehiškega kardinala Retesa se mora Cerkev še veliko spremeniti. Odpreti se mora prostoru, kjer so mladi navzoči, postati mora misijonarska, še posebej v digitalnem svetu. Mladi so se sicer skozi vso zgodovino težko prilagajali kulturi svojega časa, danes pa je problem v tem, da sploh ni nekih skupnih vrednot in kulture. Zato odraščajoči ne vedo, kam se obrniti, je zatrdil kardinal.

Po njegovih besedah so na sinodi govorili tudi o novi obliki totalitarizma. Gre za družbena omrežja, ki na prikrit način oblikujejo ideologije. Pretresljivo je bilo pričevanje o nevarnostih, ki jih mladi srečujejo tako v resničnem kot tudi virtualnem svetu. Zato je po kardinalovih besedah potrebna celostna vzgoja mladih, da bodo zgradili družbo, utemeljeno na bratskih in solidarnih odnosih.

Dodajmo še to, da je bilo v teh dneh izvoljenih pet škofov iz petih celin, ki bodo iz vseh razprav oblikovali sklepni dokument sinode mladih, papež pa je imenoval še tri dodatne člane in sicer grkokatoliškega nadškofa iz Ukrajine, tajnika papeškega sveta za družino in življenje ter odgovornega za mladinsko pastoralo iz Kube.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...