Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 16:59

Apostolski vizitator: Medžugorje primerljivo s Fatimo in Lurdom

Medžugorje
Foto © Tone Gorjup

Medžugorje je pomemben za ves svet, ne samo za ta del Evrope, je v pogovoru za Veritas – glasilo frančiškanske skupnosti dejal apostolski vizitator za Medžugorje, poljski nadškof Henryk Hoser. Kraj v Bosni in Hercegovini pa je postavil na isto raven kot Fatimo in Lurd. Ta primerjava z dvema vatikansko uradno priznanima romarskima središčema sproža upanja, da je tudi uradno priznanje Medžugorja blizu.

Nadškof Hoser je dejal, da je obstoj in pojav sporočila miru v tem delu Evrope zelo pomenljiv, saj je bil ta del sveta v preteklosti skoraj vedno izključen iz miru. Skozi stoletja je bila ta dežela vedno dežela mučencev. Območje je sestavljeno iz mozaika narodov, jezika in kultur. Zato meni, da je medžugorsko sporočilo miru namenjeno vsemu svetu.

Po Hoserjevih besedah so Medžugorje, Fatima in Lurd tri največja Marijina romarska središča, ki so si zelo podobna. Vsa kličejo k pokori, spreobrnitvi in molitvi rožnega venca. Kot je še dodal, je najpomembnejša značilnost Medžugorja moč milosti, priče smo radikalnim spreobrnjenjem, ki se dogajajo tam. Kraj je postal svetovna spovednica. Spovedniki spovedujejo praktično v vseh jezikih. V zvezi z Marijinimi prikazovanji pa je znova povzel cerkveno stališče: počakajmo in bomo videli. Na splošno pa je sporočilo miru, ki je v središču v Medžugorju, vedno veljavno.

Ne spreglejte: