Ljubljana, nedelja, 26. maj 2019, 12:04

Papež: Splav je kot uboj z najetim morilcem

Papež Frančišek avdienca
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek je prav na dan prve sodne obravnave v kazenskem postopku proti p. Strehovcu pri splošni avdienci govoril o peti Božji zapovedi: Ne ubijaj! V zvezi s splavom je bil tudi sveti oče oster v besedah. Dejal je, da gre pri splavu za uboj z najetim morilcem.

Po papeževih besedah imajo vsa dejanja zla svoj izvor v zaničevanju življenja. Pri splavu gre za uboj človeškega življenja v maternici v imenu varovanja nekih drugih pravic. A papež se sprašuje: Kako je lahko terapevtsko, civilno ali človeško neko dejanje, ki ubije nedolžno in nemočno bitje že v njegovem začetku?

»Ne moremo in ni prav ubiti majhnega človeškega bitja, da bi rešili problem. To je, kot bi najeli morilca, da bi rešili problem.«

Nasilje in zavračanje življenja v svojem bistvu nastajata iz strahu. Sprejemanje drugega pa je nasprotno izziv individualizmu. Papež je ob tem pozval k bližini in solidarnosti s starši, ki ugotovijo, da se bo otrok rodil prizadet. Le tako bodo lahko presegli razumljive strahove, žal pa pogosto prejmejo le hitre nasvete o prekinitvi nosečnosti. Ljudi v zavračanje življenja vodijo maliki tega sveta: denar, moč, uspeh. A to so napačna merila za vrednotenje življenja. Edino pristno merilo je ljubezen, s katero Bog ljubi življenje. Smisel zapovedi ’Ne ubijaj’ je, da je Bog ljubitelj življenja, je poudaril papež. Kristus išče naše srce, da se odpre bolnemu otroku, onemoglemu ostarelemu, obupanemu migrantu, vsakemu krhkemu in ogroženemu življenju. Sveti oče je spodbudil k spoštovanju življenja drugih, pa tudi lastnega. Vsem mladim je ob tem dejal, naj ne zaničujejo življenja z odvisnostmi.

Ne spreglejte: