Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek in nadškof Alojzij Cvikl (foto: vaticannews.va)
Papež Frančišek in nadškof Alojzij Cvikl

Papež Cviklu: Tebe sem pa zato imenoval za nadškofa ...

Cerkev po svetu | 09.10.2018, 13:22 Marta Jerebič

V Vatikanu se končuje prvi teden zasedanja sinode o mladih. Udeleženci so govorili o tem, kako prisluhniti mladim in jih vključiti v pastoralno prizadevanje. Kot je poudaril slovenski delegat, mariborski nadškof Alojzij Cvikl, mora biti pastorala timsko delo, kjer ima vsak prostor. To pomenil, da mladi niso samo gledalci, ampak subjekti.

Nadškof Cvikl je prve dni zasedanja povzel v pogovoru za slovenski program Radia Vatikan:

»Zanimivo je bilo slišati o krizi mladih. Vendar je na koncu prišlo do tega, da je bolj kriza odraslih. Kriza mladih je bolj kriza odraslih. Pomeni, odraslih, ki niso sposobni poslušati oziroma niso sposobni vključevati. Zato je pravzaprav kriza mladih povezana s krizo odraslih.«

Papež Frančišek že od začetka pontifikata veliko časa namenja prav dialogu med generacijami. Temu bo v sklopu sinode namenjeno srečanje med mladimi in ostarelimi, 23. oktobra na patrističnem inštitutu Augustinianum. Organizatorji so dogodek poimenovali Modrost časa. Gre pa za širši projekt, v sklopu katerega bo izšla tudi knjiga. V njej papež Frančišek odnos med generacijami komentira v dialogu z direktorjem jezuitske revije La Civiltà Cattolica p. Antoniem Spadarom. Najprej bo izšla v angleškem in italijanskem jeziku, v pripravi so prevodi v druge jezike.

Za dialog med generacijami je pomemben osebni stik, ki se pri Frančišku še posebej kaže. Tudi na sinodi si vzame čas za vsakega od delegatov. Z nadškofom Cviklom se je pogovarjal minuli četrtek. Več o tem je spregovoril za slovensko oddajo Radia Vatikan.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.