Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 07:53

Papež Cviklu: Tebe sem pa zato imenoval za nadškofa ...

Papež Frančišek in nadškof Alojzij Cvikl
Foto © vaticannews.va

V Vatikanu se končuje prvi teden zasedanja sinode o mladih. Udeleženci so govorili o tem, kako prisluhniti mladim in jih vključiti v pastoralno prizadevanje. Kot je poudaril slovenski delegat, mariborski nadškof Alojzij Cvikl, mora biti pastorala timsko delo, kjer ima vsak prostor. To pomenil, da mladi niso samo gledalci, ampak subjekti.

Nadškof Cvikl je prve dni zasedanja povzel v pogovoru za slovenski program Radia Vatikan:

»Zanimivo je bilo slišati o krizi mladih. Vendar je na koncu prišlo do tega, da je bolj kriza odraslih. Kriza mladih je bolj kriza odraslih. Pomeni, odraslih, ki niso sposobni poslušati oziroma niso sposobni vključevati. Zato je pravzaprav kriza mladih povezana s krizo odraslih.«

Papež Frančišek že od začetka pontifikata veliko časa namenja prav dialogu med generacijami. Temu bo v sklopu sinode namenjeno srečanje med mladimi in ostarelimi, 23. oktobra na patrističnem inštitutu Augustinianum. Organizatorji so dogodek poimenovali Modrost časa. Gre pa za širši projekt, v sklopu katerega bo izšla tudi knjiga. V njej papež Frančišek odnos med generacijami komentira v dialogu z direktorjem jezuitske revije La Civiltà Cattolica p. Antoniem Spadarom. Najprej bo izšla v angleškem in italijanskem jeziku, v pripravi so prevodi v druge jezike.

Za dialog med generacijami je pomemben osebni stik, ki se pri Frančišku še posebej kaže. Tudi na sinodi si vzame čas za vsakega od delegatov. Z nadškofom Cviklom se je pogovarjal minuli četrtek. Več o tem je spregovoril za slovensko oddajo Radia Vatikan.

Ne spreglejte: