Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Nadškof Alojzij Cvikl (foto: p. Ivan Rampre)
Nadškof Alojzij Cvikl

Nadškof Cvikl na sinodi: Mladim prisluhniti v njihovem okolju

Svet | 04.10.2018, 14:44 Marta Jerebič

Na današnjem dopoldanskem delu zasedanja sinode o mladih je kot tretji v razpravo posegel tudi slovenski delegat, mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Spregovoril je o tem, kako prisluhniti mladim.

Mladim lahko prisluhnemo tako, da z njimi živimo. A to je veliko težja naloga, kot si predstavljamo, je menil nadškof Cvikl, saj reka življenja mnogih mladih ne teče skozi župnijska občestva in s tem ne pride do stika enega in drugega. Zato je potreben misijonski model mladinske pastorale - biti z njimi v njihovem okolju.

Tukaj se nadškofu postavlja vprašanje, ali je Cerkev mlade pripravljena poslušati o vsem, tudi, ko ne bodo govorili o stvareh, ki zadevajo področje duhovnega.

Spregovoril je tudi o razliki med slišati in poslušati. Veliko stvari namreč slišimo, gotovo pa več ne poslušamo. Ali pa poslušamo zelo malo.

Vprašanje je tudi, koga sploh poslušamo, pri čemer v ospredje prihaja vprašanje naše osebne vere. Po besedah nadškofa Cvikla je poslušanje Boga v tihoti lahko začetek poslušanja mladih. S tem, ko mladega človeka poslušam, si zanj vzamem tudi čas, pokažem, da mislim resno, da ga cenim. Vzeti si za nekoga čas in mu prisluhniti je veliko znamenje spoštovanja in ljubezni.

Slovenski delegat na sinodi je poudaril, da mora biti naloga poslušanja usmerjena v konkretno dušo, ki jo ujamemo v neki točki njegovega življenja. Potem, ko odkrijemo, kje je ta duša, se lahko začne proces spremljanja.

O tej temi je veliko več zapisanega v novem Slovenskem katehetskem načrtu, ki ima pred seboj človeka v vseh življenjskih obdobjih, tudi mlade, pri nas že od 13. leta naprej, ko se začne priprava na birmo.

Kot je še dejal nadškof Cvikl, so mu mladi naročili naj pove, da si mladi v Sloveniji ne želijo krščanstva brez Kristusa, pobožnosti brez Boga in da ne želijo živeti v svetu brez obljube večnega življenja. Mladi kristjani v Sloveniji si želijo Kristusa, vidnega v Cerkvi in v predstavnikih tega živega telesa.

Celoten nagovor nadškofa Alojzija Cvikla najdete na spletni strani slovenske strani portala VaticanNews.


Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...