Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Sinoda škofov (foto: vaticannews.va)
Sinoda škofov

Konstruktivne kritike so dobrodošle, predsodki ne

Svet | 04.10.2018, 09:22 Marta Jerebič

Papež Frančišek je včeraj popoldne na prvem delovnem zasedanju sinode o mladih udeležence spodbudil, naj govorijo s pogumom. Podajajo naj pošteno in pristno kritiko. Le takšna je konstruktivna in pomaga, medtem ko tega ne počnejo nepotrebne govorice, prazne marnje, sklepanja ali predsodki. Mladim se je zahvalil, da so se na različne načine oglasili in hoteli staviti na dejstvo, da je vredno čutiti se del Cerkve. Kot so povedali nadaljnji govorci, je namreč na vprašalnik odgovorilo več kot 100.000 mladih z vsega sveta.

Na sinodi bo po papeževih besedah potrebno predvsem razločevanje, kar ni oglasni slogan, organizacijska tehnika in še manj moda tega pontifikata, ampak notranja drža, ki ima korenine v dejanju vere. Za razločevanje je potreben tudi čas in prostor. Zato je papež določil, da bo med zasedanjem in v jezikovnih skupinah na vsakih pet govorov sledila približno triminutna tišina.

»Prizadevajmo si torej, da bomo oči upirali v prihodnost in da bo iz te sinode nastal ne samo dokument, ki ga na splošno prebere malo ljudi, kritizira pa veliko, ampak predvsem konkretni pastoralni predlogi.«

Papež je še dejal, da je klerikalizem korenina številnih vrst zla, za katere morajo ponižno prositi odpuščanja, predvsem pa ustvariti pogoje, da se ne ponovijo.

V imenu štirih predsednikov – delegatov je kaldejski patriarh, kardinal Louis Sako, izrazil bližino papežu in prepričanje, da bodo viharji, čeprav močni, minili, Cerkev pa bo iz njih izšla čistejša in močnejša.

Generalni tajnik sinode škofov, kardinal Lorenzo Baldisseri, ki je predstavil statistiko aktivnosti pred sinodo, je povedal, da je spletni vprašalnik izpolnilo več kot 100.000 mladih, od tega 58.000 deklet, 42.000 fantov. Polovica jih je starih od 16 do 19 let, kar pomeni, da se je na pobudo najbolj odzvala mlajša skupina mladih. Največje število izpolnjenih vprašalnikov pa je prispelo iz Ugande – 16.000.

Iz odgovorov je razvidno, da mladi želijo Cerkev, ki bo odprta navzven, v dialogu s sodobnim svetom, zlasti s svetom novih tehnologij.

Udeleženci sinode bodo sedaj en teden namenili prvemu delu delovnega gradiva, ki ga zaznamuje glagol ’prepoznavati’. Predstavljali bodo stvarnosti, v katerih živijo mladi.

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.