Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 19:35

Konstruktivne kritike so dobrodošle, predsodki ne

Sinoda škofov
Foto © vaticannews.va

Papež Frančišek je včeraj popoldne na prvem delovnem zasedanju sinode o mladih udeležence spodbudil, naj govorijo s pogumom. Podajajo naj pošteno in pristno kritiko. Le takšna je konstruktivna in pomaga, medtem ko tega ne počnejo nepotrebne govorice, prazne marnje, sklepanja ali predsodki. Mladim se je zahvalil, da so se na različne načine oglasili in hoteli staviti na dejstvo, da je vredno čutiti se del Cerkve. Kot so povedali nadaljnji govorci, je namreč na vprašalnik odgovorilo več kot 100.000 mladih z vsega sveta.

Na sinodi bo po papeževih besedah potrebno predvsem razločevanje, kar ni oglasni slogan, organizacijska tehnika in še manj moda tega pontifikata, ampak notranja drža, ki ima korenine v dejanju vere. Za razločevanje je potreben tudi čas in prostor. Zato je papež določil, da bo med zasedanjem in v jezikovnih skupinah na vsakih pet govorov sledila približno triminutna tišina.

»Prizadevajmo si torej, da bomo oči upirali v prihodnost in da bo iz te sinode nastal ne samo dokument, ki ga na splošno prebere malo ljudi, kritizira pa veliko, ampak predvsem konkretni pastoralni predlogi.«

Papež je še dejal, da je klerikalizem korenina številnih vrst zla, za katere morajo ponižno prositi odpuščanja, predvsem pa ustvariti pogoje, da se ne ponovijo.

V imenu štirih predsednikov – delegatov je kaldejski patriarh, kardinal Louis Sako, izrazil bližino papežu in prepričanje, da bodo viharji, čeprav močni, minili, Cerkev pa bo iz njih izšla čistejša in močnejša.

Generalni tajnik sinode škofov, kardinal Lorenzo Baldisseri, ki je predstavil statistiko aktivnosti pred sinodo, je povedal, da je spletni vprašalnik izpolnilo več kot 100.000 mladih, od tega 58.000 deklet, 42.000 fantov. Polovica jih je starih od 16 do 19 let, kar pomeni, da se je na pobudo najbolj odzvala mlajša skupina mladih. Največje število izpolnjenih vprašalnikov pa je prispelo iz Ugande – 16.000.

Iz odgovorov je razvidno, da mladi želijo Cerkev, ki bo odprta navzven, v dialogu s sodobnim svetom, zlasti s svetom novih tehnologij.

Udeleženci sinode bodo sedaj en teden namenili prvemu delu delovnega gradiva, ki ga zaznamuje glagol ’prepoznavati’. Predstavljali bodo stvarnosti, v katerih živijo mladi.

 

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!