Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 19:42

S sveto mašo se je začela sinoda mladih; prvič navzoča dva kitajska škofa

Papež med sveto mašo z mladimi
Foto © Vatican News

V Vatikanu se je s slovesno sveto mašo, ki jo je na Trgu sv. Petra daroval papež Frančišek, začela sinoda mladih z naslovom: Mladi, vera in razločevanje poklicanosti. Škofe je povabil, naj v štirih tednih sinodalnega zasedanja prisluhnejo drug drugemu, da bodo skupaj razumeli, kaj Gospod pričakuje od svoje Cerkve. Sinode se bo udeležilo tudi 36 mladih iz raznih držav.

Papež je zaželel, da bi bila sinoda evangeljski spomin in da je ne bi zasenčili niti preroki nesreč, niti naše napake ali grehi. Delo naj bi vodilo iskreno in globoko poslušanje, kolikor je mogoče brez predsodkov in pogojenosti, da bi lahko resnično pogledali obraz mladih in situacij, v katerih živijo. »Oni od nas pričakujejo ustvarjalno predanost, inteligentno, navdušeno in upanja polno dinamiko, pa tudi to, da jih ne prepustimo mnogim trgovcem smrti, ki jih zatirajo in zastirajo njihove poglede

Mladi bodo po papeževih besedah sposobni preroštva in vizije za naprej, če bodo odrasli ali starejši sposobni sanjati in jih okužili s temi svojimi sanjami.

DOBRODOŠLICA KITAJSKIMA ŠKOFOMA

Posebej ganljiv pa je bil pozdrav dvema kitajskima škofoma, saj se je prvič zgodilo, da se je kakšen škof iz te komunistične države lahko udeležil nekega škofovskega zasedanja. »Izrekamo jima toplo dobrodošlico. Škofovsko občestvo s Petrovim naslednikom je bolj vidno zaradi njune navzočnosti«, je dejal vidno ganjen papež Frančišek.

Uradno odprtje sinode bo sicer danes popoldne ob 16.30, ko bo uvodno molitev vodil sveti oče.

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!