Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 07:20

"Naj prvo zvonjenje oznanja mir« - Zvonjenje zvonov po vsej Evropi

Zvonovi
Foto © zvkd

"Mnogim Evropejcem je zven zvonov – glasbe brez besed, izhajajoče iz stoletja starih obrti in običajev - zelo ljub. Ta zvok obstaja že pet tisočletij."

V Evropi že več kot tisoč let zvonjenje zvonov zaznamuje čas za delo, za počitek in za molitev. Zvonovi so od nekdaj slišno opominjali na red v verskem in posvetnem življenju. Po vsej Evropi lahko danes slišimo na milijone zvonov. Zvonovi v cerkvenih zvonikih, v mestnih hišah, na pokopališčih in drugih spominskih območjih edinstveno predstavljajo bistvene evropske vrednote tako, da so te ne le vidne, temveč tudi slišne.

Mnogim Evropejcem je zven zvonov – glasbe brez besed, izhajajoče iz stoletja starih obrti in običajev - zelo ljub. Ta zvok obstaja že pet tisočletij. Predstavlja medkulturnost. Posreduje občutek svečanosti, oznanja minevanje časa in presega omejitve, pogojene z znanjem jezika. Predstavlja kulturo v najširšem smislu. Združuje vsakodnevno življenje (naznanjanje časa), poziva k miru (zvonova miru v Hirošimi in Berlinu) ter spremlja politične dogodke (državniški zvon v pariški katedrali Notre Dame). Je del običajev (svečano zvonjenje na dan vseh svetih), je glasbena umetnost (karilonska glasba), soustvarja kolektivni kulturni spomin (zvonjenje ob 50. obletnici postavitve berlinskega zidu) ter vsak dan vabi h cerkvenim obredom in poudarja pomembnejše trenutke v liturgiji.

Zvok zvonov, kjerkoli se sliši, v celoti izraža to, kar želimo izpostaviti med evropskim letom kulturne dediščine 2018 in prenesti našim otrokom: vrednote solidarnosti in miru ter naše kulturne dediščine v Evropi in svetu.

Da ne bi pozabili, kako dragocen je mir za vse nas, se letos spominjamo stoletnice konca prve svetovne vojne in štiristoletnice začetka tridesetletne vojne leta 1618 in njenega konca leta 1648. Zato vabimo vse imetnike zvonov po Sloveniji, da se na mednarodni dan miru 21. septembra 2018, od 18.00 do 18.15 (CET), pridružijo vseevropskemu zvonjenju zvonov in pomagajo pri zavedanju o naši skupni dediščini!

Predlogu Nemškega nacionalnega odbora za varovanje kulturne dediščine (Deutschen Nationalkomitees für Denkmalschutz; tudi nacionalni koordinator Evropskega leta kulturne dediščine v Evropi)), da po vsej Evropi istočasno zazvonijo cerkveni in posvetni zvonovi in s tem pričarajo enega izmed vrhuncev evropskega leta kulturne dediščine, se bomo pridružili tudi v Sloveniji. Imetnikom zvonov v cerkvah, na mestnih hišah, gasilskih domovih in vaških zvonikih ter drugje po vsej Sloveniji je že bila posredovana prošnja, naj se dogodku pridružijo. Pobudi se je moč pridružiti tudi s pritrkavanjem, ki je vpisano v slovenski register nesnovne kulturne dediščine.

Ne spreglejte: