Ljubljana, torek, 25. september 2018, 09:11

Svetovalnica: sestra Nikolina o vlaganju jurčkov

s. Nikolina
Foto © Izidor Šček

V današnjem jutru smo v Svetovalnici gostili sestro Nikolino. Odgovarjala je na vaša vprašanja: pekli smo piškote, kuhali juho in nadevali paprike ter konzervirali gobe, korenček in fižol.

Sestra Nikolina je poslušalki, ki jo je zanimalo, kako narediti mehke piškote, odgovorila, naj na določeno količino moke uporabil polovico maščobe, najbolje dve ali tri vrste maščobe. Enaka naj bo tudi količina sladkorja, dodati je treba še vanilin sladkor in limonino lupino ter rumenjake in kislo smetano. Ključno je, da je testo počivalo vsaj eno noč.

Za pripravo kremne juhe iz hokaido buče je pomembno praženje. Tako bo okus juhe najboljši. Lahko doda še nekaj krompirja in korenček.

Poslušalki, ki jo je zanimalo, kako pripraviti brezmesno nadevano papriko, je svetovala, naj namesto mesa uporabi kaše, sicer pa nadeva lahko sestavi poljubno.

Poslušalki Heleni iz okolice Medvod je o vlaganju jurčkov povedala: "Jurčke očistite in narežite na listke ter prevrite v mešanici vode in kisa. Vmes premešajte. Odcejene naložite v kozarčke in zalijte z vrelo mešanico: 1 del kisa in 2 dela vode z dodatkom soli, popra in žlice sladkorja. Kozarčke dobro zapremo in obrnemo na pokrovčke."

Sestra Nikolina je še svetovala, kako narediti domač jabolčni kis in kako shraniti korenček in kako pripraviti sirup iz malin in ribeza.


Ne spreglejte: