Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškof Marijan Turnšek (foto: Blaž Lesnik)
Nadškof Marijan Turnšek

AVDIO in FOTO: Marija je čudovit primer zaupanja Bogu

| 08.09.2018, 12:39

"V zgodovini je bilo veliko hudega, zla, trpljenja, ampak tistim, ki so se v tej zgodovini odprli Bogu, mu zaupali, verovali in ljubili Boga, jim to zlo ni moglo škodovati. Marija je čudovit primer tega!" je v mašnem nagovoru opozoril škof Turnšek in se nato kritično ustavil tudi ob aktualnih "strankarijah", ki se pojavljajo v samem vrhu vodstva Cerkve v Rimu in tudi pri nas doma.

Nadškof Marijan Turnšek je sicer svoj mašni nagovor ob današnjem prazniku začel s pogledom na prebrani evangelij, ki govori o rodovniku, ki je živa zgodovina. "Vidimo, da je bila to zgodovina grega, grešnikov in zgodovina svetosti. Oboje se je prepletalo! A najpomembneje je to, da je Bog to zgodovino sprejel in v njej deloval, da je skozi to zgodovino pripravlja odločilni dogodek."

Nadškof Turnšek je nato spomnil, da je tudi naše osebno življenje preplet obojega, je sveto in je grešno. "V njem deluje človek sam in v njem deluje Bog. In Bog želi to sodelovanje med človekom in Bogom..."

Zgodovina ni dovolj

Bog je na poseben način posegel v življenje sveta in ljudi, je zbranim romarjem v baziliki Lurške Marije v Brestanici dejal nadškof Marijan in pojasnil vlogo Marije v božjem odrešenjskem načrtu. "V njej prepoznavamo devico in mater, oboje se združuje v njenem odrešenjskem poslanstvu v eno, kar pomeni v življenje, ki je darovano Bogu!" Ob tem je poudaril pomen Marijinega DA, ki ni bil DA tistega trenutka, ampak je bil njen življenjski DA.

Od Marije k Mariji

Nadškof Turnšek je povabil, da bi nam vsem Marija bila vzor, da bi vsak dan znova poskušali ob Marijinem zgledu svoje življenje oblikovati na njen način. "V zgodovini je bilo veliko hudega, zla, trpljenja, ampak tistim, ki so se v tej zgodovini odprli Bogu, mu zaupali, verovali in ljubili Boga, jim to zlo ni moglo škodovati. Marija je čudovit primer tega!" je pridigo nadaljeval nadškof Marijan in opozoril: "Marija je bila močna žena, ker je ljubila Boga in ker je ljubila Boga ji tudi vse hudo ni moglo do živega"

Ljubezen do Boga - izziv za vsakega med nami

Nadškof Marijan Turnšek je nato svoje besede, tudi ob jubileju, 160-letnici prikazovanj v Lurdu, usmeril pogled v današnji trenutek in izpostavil nekaj najbolj aktualnih izzivov, ki se pred nas postavljajo tako v globalnem kot tudi domačem okolju. Najprej je spomnil je na Slomškove besede o širjenju divjega liberalizma in brezbožnega komunizma. "Mi živimo v časih, ko sta ta divji liberalizem in brezbožni komunizem rodila sadove in se še poglabljata. Čutimo njune sadove znotraj in zunaj Cerkve", je dejal Turnšek in najprej opozoril na krizo duhovnih poklicev. Kot drugi sad tega je omenil needinost znotraj in zunaj Cerkve: "Znotraj cerkve se v samem vrhu pojavljajo strankarije... a ni treba iti v Rim, lahko doma pogledamo, se spomnimo kaj nam mediji poročajo o dogajanju v Murskosoboški škofiji, o nasprotovanju duhovnikov in določenih skupin ljudi škofu... Ne govorim tega da bi obsojal ampak da bi se zavedli, v kakšnem času živimo in kako pomembno je, da po Marijinem klicu in glasu molimo in se žrtvujemo. Kajti to je Marijina prošnja in sporočilo v vseh prikazovanjih od Lurda naprej," je bil aktualen škof Turnšek.

In Bog bo vstopil v našo zgodovino!

Nato pa se je ob aktualnem pogledu na Marijo ustavil ob še eni stiski:" Vprašanje devištva in materinstva, vprašanje naših družin, vprašanje odnosa do življenja, komaj spočetega ali onega na koncu, ki ni več "uporabno" v očeh tega sveta." Vse zbrane je nadškof Marijan Turnšek povabil k razmisleku, da pogledamo, kje smo mi na udaru, da vse to prinesemo pred Marijo in bo ona to posredovala svojemu Sinu in našemu Gospodu: "In Bog bo vstopil v našo zgodovino... Bog želi stopiti v tvojo zgodovino, Bog želi stopiti v našo slovensko trenutno zgodovino, v vsako situaciji... da bi naše življenje, naša zgodovina postala tudi božja zgodovina v kateri dela velike stvari.

Brestanica - cilj kolesarskega romanja od Marije k Mariji
Brestanica - cilj kolesarskega romanja od Marije k Mariji © Izidor Šček

Vabljeni, da bogatim nadškofovim mislim prisluhnete ob poslušanju posnetka njegovega nagovora. Srečanje PRO v Brestanici pa se je po slovesni sveti maši, ki je bila tudi zaključek kolesarjenja nadaljevalo s pogostitvijo pred baziliko in prijateljskim druženjem.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...