Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Dr. Maver o absurdnosti in paradoksih Šarčeve ministrske ekipe

Slovenija | 04.09.2018, 16:14

V državnem zboru so se začela zaslišanja kandidatov za ministre, ki jih je v imenovanje v svojo vlado predlagal Marjan Šarec. Po mnenju analitika in publicista dr. Aleša Mavra nikakor ne gre za nove obraze, čeprav je Šarec v kampanji pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami pozival, da morajo dobiti priložnost. Dr. Maver je priznal, da so se med večino političnih težkokategornikov znašli tudi nekateri popolni neznanci. Enega od absurdov vidi v dejstvu, da je novinec postal kapitan posadke, v kateri sta nekdanja premierja.

Dr. Maver je v oddaji Spoznanje več, predsodek manj na Radiu Ognjišče pojasnil, da pristanek nekdanjih premierjev v ministrski vlogi v poznejših vladah ni nekaj nenavadnega, naštel je tudi več primerov. A iz izkušenj v Evropski uniji in po svetu je predlagana konstelacija po njegovi oceni dokaj hecna. "Ni običajno, da bi se kar dva premierja podredila nekomu, ki praktično nima kilometrine na državni ravni." Da je nista imela niti Alenka Bratušek niti Miro Cerar, je opozoril dr. Maver, ki v tem vidi razliko v primerjavi z ostalimi nekdanjimi premierji, ki so se znašli v podobni situaciji. "Čas, ki sta ga prebila na premierskem stolčku, je bil njuna edina kilometrina, kar je tudi ena posebnost slovenskega razvoja zadnjih desetih let."

Absurdnost sestave ministrske ekipe, tako dr. Maver, je najbolj izrazita pri Karlu Erjavcu, ki je kandidat za vodenje obrambnega resorja. Kot je znano, je ta položaj zasedal že v prvi vladi Janeza Janše, ki mu je zdajšnja koalicija preprečila udeležbo pri izvršilni oblasti. A zgodbe še ni konec, saj je Erjavčev takratni mandat zaznamoval nakup patrij, okoli česar je leva politična opcija v zadnjih desetih letih zgradila pomemben element zgodbe o uspehu. "Zdaj minister, ki je nadziral resor, na katerega se je to najbolj nanašalo, prevzema enako vlogo v vladi, ki ima kot glavno lepilo protijanšizem. Tu se paradoksi skoncentrirajo."

Dr. Maver je prav tako poudaril, da bo v novi vladi kljub Šarcu kot premierju več znanih obrazov kot v Cerarjevi ekipi, pri čemer je kot zanimivo figuro omenil Sama Fakina, ki naj bi prevzel zdravstveno ministrstvo. "Ne samo, da ni novi obraz, ampak že skoraj pripada politični prazgodovini, saj je v politiko prišel prek strank, ki sta danes praktično popolnoma odrinjeni na rob in sta diktirali tempo pred dvajsetimi leti, to sta Liberalna demokracija in Slovenska ljudska stranka."

Po mnenju dr. Mavra sestava prihodnje ministrske ekipe priča o tem, da gre predvsem za vlado, ki je nastala ob reševanju uganke oziroma rebusa, kako naj blok, ki je junija izgubil večino v državnem zboru, še naprej ohrani oblast. "Na koncu je popolnoma prevladala blokovska logika in premagala zdrav razum," je prepričan dr. Maver.

Slovenija, Radijski utrip, Politika, Oddaje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.