Ljubljana, ponedeljek, 22. april 2019, 06:29

AVDIO: Dr. Vaupot: Bomo Slovenci ponavljali vajo ekonomskega ludizma?

0:00
0:00
dr. Zoran Vaupot
Foto © Katoliški inštitut

"Ta pasivnost ni nekaj novega. Mi odreagiramo takrat, ko smo resnično pritisnjeni ob zid, ko smo lačni, ko nam grozi izguba življenja, ko se zidu približujemo in ko še nismo lačni, takrat enostavno ne odreagiramo."

Takšne nebuloze, ker jih drugače tudi ni mogoče poimenovati, sploh ne bi smele priti v neko resno koalicijsko pogodbo, ob zapisanem glede obdavčitve gospodarstva opozarja doc. dr. Zoran Vaupot, dekan Fakultete za poslovne vede pri Katoliškem inštitutu in se sprašuje "ali bomo res morali ponoviti to vajo, to destruktivnost oblasti, ekonomskega ludizma in političnega totalitarizma."

"To so lahko ideje posamezne, v tem primeru ekstremistične leve stranke, tako pač je in oni jih lahko imajo zapisane v svojem programu. Prvi problem nastane že, ko takšen program izvoli tako veliko število naših sodržavljanov. In če so dobili mandat od desetih ali devetih odstotkov Slovencev, so s tem mandatom opogumljeni, se pravi bo treba začeti pri koreninah ne pa pri posledicah."

Škoda bo lahko zelo velika

"To lahko traja dovolj časa, da bo škoda zelo velika," opozarja dr. Vaupot in spomni:" Saj ta država je že dala skozi nekaj desetletij te ideologije, saj mi zdaj v bistvu ponavljamo vajo, očitno vsakih nekaj desetletij nekateri malo pozabijo, nekateri se na novo rodijo in neumne ideje vedno znova najdejo prostor v publiki. Vendar, ali bomo res morali ponoviti to vajo, to destruktivnost oblasti, ekonomskega ludizma in političnega totalitarizma, to me žalosti, da se ne naučimo ničesar iz preteklih napak."

Problem obrtnikov in kmetov. Bo prišlo do prebujenja?

Ob dogajanju se postavlja vprašanje, kaj bodo lahko storili mali podjetniki in obrtniki, še posebej tisti v storitvenih dejavnostih ter seveda kmetje, ki zaradi naravnih danosti in vezanosti na lokalni trg niti pomisliti ne morejo, da bi svojo dejavnost preselili v tujino in se tako izognili ekonomskemu ludizmu formirajoče se oblasti. Še več, čudi pasivnost vseh teh prizadetih skupin, ki jo dr. Zoran Vaupot povezuje s slovensko naravo: "Ta pasivnost ni nekaj novega. Mi odreagiramo takrat, ko smo resnično pritisnjeni ob zid, ko smo lačni, ko nam grozi izguba življenja, ko se zidu približujemo in ko še nismo lačni, takrat enostavno ne odreagiramo. To se jasno vidi v vsakdanjem življenju, v gospodarstvu, na številnih drugih področjih. Spet bomo čakali do konca!"

"Vsakih par let smo malo bolj kuhani!"

Dr. Zoran Vaupot je prepričan, da če bo prihajajoča oblast dovolj neumna in nas bo hitro stisnila, bo mogoče to končno pripomoglo k prebujenju Slovencev. Po njegovem pa je večja verjetnost, da se bo oblast odločila nadaljevati s taktiko minulih desetletij, taktiko "počasnega kuhanja žabe" in se javnost v svoji pasivnosti tega sploh ne bo zavedala.

Ne spreglejte: