" />
Ljubljana, ponedeljek, 22. julij 2019, 11:49

Teden vzgoje

P. dr. Silvo Šinkovec in prof. Helena Kregar
Foto © Nataša Ličen

"Svoje otroke želimo izročati v Božje roke, redno blagoslavljati in zanje moliti."

Vabimo, da se ob začetku novega šolskega leta pridružite prvemu Tednu vzgoje, ki se je začel na včerajšnji Gospodov dan in se bo sklenil čez teden dni, 9. septembra. Geslo tedna je Slomškova misel: »Blagor sinu, komur je mati prvi, oče drugi, moder in pošten šolnik tretji učitelj, ki ni samo učitelj, marveč tudi skrben krščanski odgojitelj."

Vzgoja je pomembno poslanstvo staršev, učiteljev in vseh vrst vzgojiteljev. V svojem bistvu vzgoja pomeni spremljanje razvoja osebnosti. Otroci in mladostniki se razvijajo v zrele osebnosti, spremljajo pa jih različni ljudje. Da bi bila vzgoja čim bolj kakovostna, da bi bili vsi vzgojitelji na pravi način ob svojih varovancih, je Teden vzgoje posvečen Bogu. Ta teden, ko se začenja novo šolsko in katehetsko leto, prosimo božjega blagoslova in varstva na vse vzgojno delo.

Slomškova misel »Šola, Cerkev in pa očetova hiša se morajo za roke držati.« spremlja člane Društva katoliških pedagogov Slovenije že več let. Vanjo trdno verjamejo, zato se trudijo, da bi bila vez med družino, šolo in cerkveno skupnostjo močna in ustvarjalna.

Vzgoja je pomembno poslanstvo staršev, učiteljev, vzgojiteljev in katehetov. Društvo katoliških pedagogov Slovenije in Slovenski katehetski urad so 25. septembra 2004 blaženega Antona Martina Slomška, velikega pedagoga, ki ga je dr. Čar imenoval slovenski Pestalozzi, razglasili za skupnega zavetnika. Od razglasitve naprej se člani zbirajo na Ponikvi in se mu na Slomškovo soboto, kmalu po začetku šolskega leta, priporočajo.

Nekatere župnije ob začetku šolskega leta blagoslavljajo šolske torbice. Dejanje nas povezuje v skupni molitvi za vse, ki naše otroke spremljajo, učijo, varujejo, vzgajajo. Društvo podpira zamisel blagoslova šolskih torbic in otrok ter si prizadeva, da se razširi na župnije, kjer blagoslova še nimajo.

Nadškof msgr. Stanislav Zore je, kot predsednik Komisije za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci, pripravil izjavo o vzgoji ob začetku šolskega leta. Prvo leto je bila izjava v javnosti večkrat citirana, kar kaže, da javnost ceni podporo Cerkve na področju vzgoje in izobraževanja.

Sklop aktivnosti ob začetku šolskega leta je letos obogaten s Tednom vzgoje. Za ta teden so pripravili za vsak dan besedila za sveto mašo: uvodno misel, nagovor po evangeliju in prošnje za vse potrebe. Besedila so pripravili učitelji in vzgojitelji iz različnih vzgojno izobraževalnih ustanov. Z blagoslovom šolskih torbic in otrok želijo poudariti, da verjamejo v moč blagoslova in božjega varstva.

»Svoje otroke želimo izročati v Božje roke, redno blagoslavljati in zanje moliti«, sta v uvodni izjavi ob Tednu vzgoje zapisala p. Silvo Šinkovec, duhovni asistent DKPS in Marija Žabjek, predsednica DKPS.

Na radiu Ognjišče lahko vsak dan slišite razmišljanje ob Tednu vzgoje, več informacij, s podrobnejšimi navodili, kako oblikovati Teden vzgoje, pa najdete na spletni povezavi Društva katoliških pedagogov Slovenije: http://www.dkps.si/napovednik/prikazi-napovednik/teden-vzgoje-2-9-september-2018/

IZJAVA O VZGOJI

Spoštovani starši, učitelji in učenci!

Dragi učenci!

Ob začetku novega šolskega leta vam želim vse dobro. Morda boste v prvih dneh res nekoliko pogrešali počitniško sproščenost, a kmalu se boste lahko začeli veseliti uspehov, ki jih boste doživljali ob novih spoznanjih, novih prijateljstvih, predvsem pa ob vedno jasnejšem zavedanju, kako se z vsako novo nalogo, z vsako novo knjigo, širijo vaša obzorja, raste vaše znanje in se poglablja vaše razumevanje sebe in sveta okoli vas. Spodbujam vas, da se ne uči samo vaša glava, ampak da to, kar vam bo povedano, vedno presoja tudi srce. Učite se vedno bolj spoznavati, kaj je dobro in kaj je slabo, kaj je pošteno in kaj je krivično, kaj gradi in kaj podira. Zato vam priporočam, da se o vsem naučenem pogovarjate s svojimi starši, ki vas imajo radi in vam bodo prav zaradi tega pomagali rasti.

Dragi učitelji!

Čeprav so že stari latinci sestavili pregovor, da kogar bogovi sovražijo, ga naredijo za učitelja, je vendar vaš poklic eden najlepših na svetu in zahvaljujem se vam, da ste se zanj odločili in ga opravljate. Res je, da je danes veliko govorjenja o pomanjkljivostih, napakah in stranpoteh našega izobraževalnega sistema, vendar vi niste izobraževalni sistem. Vi bodite za učence, ki so vam zaupani, avtoriteta. Pa ne toliko avtoriteta v današnjem pomenu besede, kjer gre za veljavo, moč in vpliv. Prevečkrat se to lahko sprevrže v spopad za veljavo, moč in vpliv. Bolj bodite avtoriteta v etimološkem pomenu: tisti, ki uči, ki piše; torej tisti, ki svoje znanje in svoje poglede piše v duha učencev. Ali še bolje, bodite avtoriteta v smislu tistega, kar pomaga rasti.

Dragi starši!

Vaša razpetost se bo z novim šolskim letom še povečala. Nič več samo služba in dom, ampak še toliko drugih dejavnosti, s katerimi boste skušali svojim otrokom dati kar največ za življenje. Vem, da danes nekaj velja tisti, ki ima čim več dejavnosti. To hlastanje po količini se je preselilo tudi v našo skrb za vzgojo in izobraževanje otrok. Čim več krožkov, čim več dejavnosti, da nam ne bo kdo očital, da nismo dovolj poskrbeli zanje. Drage mame, dragi očetje, otrokom ne morete nikoli dati nič večjega, kot da jim dajete sami sebe. Nikoli naj ne dobijo občutka, da so pomembne njihove dejavnosti ali njihovi uspehi ne pa oni sami. Naj vedno čutijo, da jih imate radi zaradi njih samih in ne zaradi njihovih dosežkov. Tudi na govorilnih urah in roditeljskih sestankih naj bo to v ospredju: kako je z otrokom, kaj doživlja in kaj potrebuje, ne pa kakšne ocene je dosegel. Skrb za otroka in ne za njegove ocene naj bo središče sodelovanja med vami in učitelji.

Vsem vam, učencem, učiteljem in staršem želim, da bi se v novem šolskem letu predvsem veselili drug drugega, da se boste lahko tudi skupaj veselili napredka. Vsem želim Božjega blagoslova in Marijinega varstva.

NADŠKOF MSGR. STANISLAV ZORE

 

Ne spreglejte: