Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 19:33

AVDIO: Kriza v Venezueli je za vlado laž, ljudje pa so postali pasivni

0:00
0:00
Venezuelska zastava
Foto © Wikipedia

"Nimamo najbolj potrebnih stvari, ni zdravil, bolnišnice so brez najbolj potrebnih stvari za zdravljenje."

Slovenska Karitas je slovenskim rojakom v Venezueli v zadnjem letu dni že nekajkrat pomagala s hrano in zdravili, nad čemer so bili zelo presenečeni in veseli, »ker niso mogli verjeti, še posebej starejša generacija«. Tako nam je v pogovoru za oddajo Karitas zaupala Slovenka v Caracasu Antonija Sodja Brundula, ki pravi, da je bil slovenski rod vedno navajen pomagati in pošteno delati, nikoli pa si ni mislil, da bodo prišli tako hudi časi.

»Smo v pravem komunizmu,« pravi predsednica slovenskega Društva sv. Cirila in Metoda v Venezueli Antonija Sodja Brundula in nadaljuje, da imajo v državi »velik problem, ker imamo zelo dobre odnose s Kitajsko in Rusijo, ki podpira Venezuelo v vseh pogledih«. Država ima tudi zelo dobre vezi s Turčijo, v katero poleg nafte izvaža zlato in druga naravna bogastva.

»Božja previdnost pa je vedno z nami in ne izgubimo upanja. Namreč, Venezuela je zelo bogata dežela, toda slabi gospodarji so jo spravili v ta položaj. Vse to je za vlado ena sama laž. Za njih je vse v redu in za vse je kriv imperializem, pravijo. Ljudje pa so postali pasivni, kot da so izgubili veselje, katerega so včasih imeli na pretek,« je še povedala naša sogovornica.

Ko je brala novice iz Slovenije o tem, da bi radi nekateri politiki v njeni prvi domovini uvedli podoben sistem kot v Venezueli in da so komunizem postavili za zgled, ni mogla verjeti, da nekdo danes res to govori. »Mladina iz Venezuele odhaja, starejši pa ostajajo in čakajo na boljši jutri,« je dodala. Spomnimo: Združeni narodi so avgusta opozorili, da je iz Venezuele zbežalo že približno 2,3 milijona ljudi, predvsem zaradi pomanjkanja hrane. Zaradi pomanjkanja zdravil pa je v državi ogroženih več sto tisoč ljudi.

Z nafto bogata Venezuela se je znašla v gospodarskih težavah od padca cen nafte leta 2014. Predsednik Nicolas Maduro se sooča s kritikami zaradi slabega vodenja gospodarstva in totalitarne vladavine. Prejšnji teden je ameriški časnik New York Times pisal, da so se predstavniki administracije ZDA sestali z venezuelskimi častniki ter govorili o odstavitvi Madura, a so nato odklonili sodelovanje pri tem.

Minuli petek pa je vodja Organizacije ameriških držav Luis Almagro dejal, da za zdaj ne izključujejo možnosti vojaške intervencije, da bi odstavili Madurovo vlado, ki nad svojimi državljani izvaja zločine proti človeštvu. Sicer Almagro še vedno zagovarja diplomatsko rešitev, a ne želi izključiti drugih možnosti.

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!