Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Slovenci v obubožani Venezueli se preko Karitas zahvaljujejo za pomoč iz domovine

Svet | 19.09.2018, 13:53 Petra Stopar

Humanitarna kriza v Venezueli se čedalje bolj zaostruje. Po najnovejših podatkih Caritas Internationalis že 87 odstotkov prebivalstva živi pod pragom revščine. Cene osnovnih dobrin so zelo narasle, močno primanjkuje hrane in zdravil. Karitas še naprej vabi k darovanju sredstev za pomoč tej južnoameriški državi.

Caritas Venezuela poroča, da so ljudje v zadnjem letu povprečno izgubili 10 kg svoje teže. 65 odstotkov otrok mlajših od pet let trpi zaradi podhranjenosti ali neposrednega tveganja le-te. Najrevnejši pogosto iščejo svoj dnevni obrok po smetnjakih. Srednjega razreda ni več. Zaradi slabih razmer in šibkega zdravstvenega sistema se širijo nalezljive bolezni, malarija idr. Povečala se je smrtnost, predvsem otrok do 1 leta starosti.

Tako mnogi zaradi preživetja zapuščajo državo. Ostajajo najbolj ranljive skupine, med katerimi so otroci, nosečnice in starejši. V Venezueli živi tudi skupnost Slovencev, ki so Slovensko karitas prvič za pomoč zaprosili pred enim letom. Na to prošnjo se je odzvala z dobrodelno akcijo, preko katere je z zbranimi sredstvi in v sodelovanju s tednikom Družina ter Pro bono ambulantami v Kranju, Ljubljani in Mariboru trikrat zagotovila zdravila.

Skupnost Slovencev v Venezueli je Slovensko karitas prosila tudi za pomoč pri nakupu hrane. V ta namen ji je Karitas do sedaj nakazala 2000 evrov, s katerimi je bilo kupljenih in razdeljenih najbolj ranljivim starejšim Slovencem v Venezueli deset velikih paketov z osnovnimi živili, kot so moka, sladkor, riž, olje. Mnogi že dolgo niso videli toliko hrane na enkrat.

Slovenska Karitas je pomagala venezuelskemu narodu tudi širše. Caritas Venezueli je do sedaj posredovala 3500 evrov. S tem je prispevala v humanitarni poziv mednarodne Karitas v skupni vrednosti 1,8 milijona evrov, preko katerega Caritas Venezuela predvsem s hrano in zdravili pomaga 4800 najranljivejšim venezuelskim družinam, 7200 podhranjenim otrokom v starosti do pet let ter 1440 nosečnicam. 2000 evrov pa je Slovenska Karitas namenila za pomoč beguncem, ki so pribežali v sosednjo Kolumbijo.

Še naprej Karitas vabi k darovanju sredstev

Kdor bi želel pomagati, lahko svoj dar prispeva na naslov: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, namen: Pomoč Venezueli, koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X, sklic: 00 850. Prispevek v višini 5 evrov je mogoče posredovati z SMS sporočilom z vsebino KARITAS5 na 1919. Prispevajo lahko uporabniki Telekoma Slovenije, SI.mobila, Tušmobila, Izimobila in T-2.

V stik s Slovensko Karitas je pred nekaj meseci prišla tudi Antonija Sodja Brundula iz Caracasa, ki bo razmerah spregovorila za naš radio. Celoten pogovor bomo objavili v nedeljo, 23. septembra, ob 18.30. S Karitas pa so nam posredovali tudi zahvalni pismi, ki sta poleti prišli iz Venezuele:

Karitas Slovenija, najprej vas lepo pozdravljam in se vam zahvaljujem za pomoč, ki ste nam jo poslali, vsem, ki so sodelovali. Mi smo že dolgo let v Venezueli, od mladosti smo vedno pošteno delali in sedaj na stara leta smo doživeli krizo. Eden misli, da bo živel v miru, pa se vse obrne. Samo Bog ve, kaj nas še čaka. Še enkrat najlepša hvala za vse.

Marija Sodja, Caracas, 20. 6. 2018

Spoštovani Karitas Slovenija, najlepša hvala za živila, ki sem jih prejela od gospe Antonije Brundula. Vse bom prav porabila. Sem rojena v Britofu pri Kranju 21. januarja 1937. Živim v Venezueli od leta 1947. Prejmite prisrčne pozdrave.

Nežka Žibert, 18. 8. 2018

Svet, Cerkev na Slovenskem, Sociala, Cerkev po svetu, Oddaje, Zdravstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.