Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 20:22

Lani vsakih pet sekund umrl otrok, mlajši od 15 let

Otroci
Foto © ARO

Lani je po svetu umrlo več kot 6 milijonov otrok, mlajših od 15 let. Kot so izračunali pri Združenih narodih, to pomeni, da je vsakih pet sekund življenje izgubil eden od njih. Skoraj polovico so predstavljali novorojenčki.

Podatki kažejo, da se stopnja umrljivosti otrok zelo razlikuje po predelih sveta, kjer živijo. Skoraj polovico smrti otrok, starih pet let ali manj, so lani zabeležili v Podsaharski Afriki, približno 30 odstotkov v južni Aziji. Pri otrocih iz Podsaharske Afrike, ki so stari med pet in 15 let, je verjetnost, da bodo umrli, 15-krat večja, kot pri tisti, ki živijo v Evropi.

Večina otrok, mlajših od pet let, umre zaradi vzrokov, ki bi jih lahko preprečili. Med njimi so zapleti pri rojstvu, pljučnica, diareja in malarija. Starejši otroci so medtem pogosteje žrtve tragedij, kot so utopitve in prometne nesreče.

Že s preprostimi rešitvami, kot so dostop do zdravil, čiste vode in elektrike, je mogoče razmere spremeniti na bolje. "Veselimo se lahko tudi zgodb o uspehu. Primer je Indija," je ob tem opozoril Mark Hereward iz Unicefa. "V takšnih poročilih so vselej dobre in slabe novice. To je tako, kot bi bil na ladji. Ne čutiš vselej, da se premika, a se ozreš nazaj in vidiš, kje si bil, zaznaš napredek." Kot je še dodal Hereward, vsako leto umre manj otrok, a pred nami je dolga pot, saj bi lahko rešili še mnoge.

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!