Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 20:17

Do leta 2020 stalna enota 10.000 varuhov meje Evropske unije?

Države Evropske unije
Foto © Wikipedia

Evropska unija bi utegnila do leta 2020 svojo zunanjo mejo utrditi z novo stalno enoto. Štela naj bi 10.000 pripadnikov. Imeli naj bi lastno opremo, kot so kot so plovila, letala in vozila, med njihove naloge naj bi sodila tudi preverjanje identitete in odločanje o vstopi v povezavo. Takšen predlog Evropske komisije je razgrnil njen predsednik Jean-Claude Juncker v nedavnem nagovoru evropskim poslancem v Strasbourgu. Sledilo je tudi že nekaj podrobnosti, ki jih je predstavil evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. Končna odločitev bo v rokah članic.

Okrepljena agencija Evropske unije za mejno in obalno stražo naj bi bila naslednica agencije za zunanje meje Frontex. Kljub širitvi pristojnosti naj bi še naprej služila predvsem kot podpora članicam in naj ne bi prevzela njihove odgovornosti. Kot je zatrdil Avramopulos, ne bi delovala neodvisno, ampak ob popolnem spoštovanju nacionalne suverenosti. Po predhodnem dogovoru bi imela naloge tudi zunaj povezave, tako v sosednjih državah kot širše. "Ne predlagamo militarizacije naše Evropske unije in nikoli ne bomo trdnjava. Želimo biti le učinkovitejši pri upravljanju zunanjih meja, hkrati želimo ohraniti in braniti naše vrednote odprtosti in strpnosti," je poudaril Avramopulos.

Ta nadgradnja naj do leta 2020 stala 1,3 milijarde evrov, v prihodnjem večletnem proračunu povezave med letoma 2021 in 2027 bi ji Bruselj namenil 11,3 milijarde. "Tako se nam ne bo več treba soočati s situacijami, v katerih bi bila naša učinkovitost ogrožena zaradi pomanjkanja opreme in virov, če se članice ne bi odzvale dovolj hitro ali sploh ne bi ničesar prispevale," je pojasnil Avramopulos.

V Evropskem parlamentu je bilo slišati oceno, da je predlog prišel prepozno. S tem se strinja evropska poslanka iz Slovenije Patricija Šulin, ki prihaja iz vrst Evropske ljudske stranke. "Vendarle … Kompromise in tudi rešitve sprejemamo, tako da bolje pozno kot nikoli," je Šulinova poudarila za naš radio.

Nova stalna enota varuhov zunanje meje povezave je ena od zadnjih migracijskih pobud Evropske komisije za dogovor o reformi na tem področju. Mednje sodi tudi krepitev načrtovane azilne agencije Evropske unije.

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!