Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Lani v svetu podhranjen vsak deveti človek

Svet | 18.09.2018, 20:15

Lakota v svetu se je lani spet povečala. Takšen trend se je po podatkih Združenih narodov nadaljeval že tretje leto zapored. Razlog so med drugim vremenski šoki.

Lani je hrane kronično primanjkovalo 821 milijonom ljudem, kar pomeni, da je bil podhranjen vsak deveti človek. "To je zaskrbljujoče, saj gre za preobrat v trendu padanja, ki smo mu bili priča zadnjih 15 let. Spet smo na ravni, ki smo jo zaznavali pred desetletjem," poudarja Cindy Holleman iz Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, ki je pripravila poročilo skupaj z Mednarodnim skladom za kmetijski razvoj, Unicefom, Svetovnim programom za hrano in Svetovno zdravstveno organizacijo.

Razlog tako za trenutno kot tudi prihodnjo prehransko negotovost gre iskati v pogostosti in ostrosti skrajnih vremenskih pojavov. "Negativne posledice podnebne nestabilnosti so precej pomembne, vpliv je mogoče zaznati na več različnih ravneh." Ne gre zanemariti tudi oboroženih sporov. "Ko se združijo oboroženi spori in vremenski šoki, je položaj res slab." Hollemanova ob tem omenja še upočasnitev gospodarske rasti v nekaterih regijah.

Težave pri dostopu do ustrezne prehrane prispevajo tudi k vse večji problematiki debelosti v svetu. To je še posebej čutiti v Severni Ameriki ter tudi v Afriki in Aziji. Lani je bilo tako debelih 672 milijonov ljudi, torej vsak osmi človek. "Podnebna nestabilnost in vremenski ekstremi lahko le naraščajo, zato moramo ukrepati zdaj," je jasna Hollemanova.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...