Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Svet Združenih narodov za človekove pravice o grožnji genocida

Svet | 18.09.2018, 18:15

Konvencija Združenih narodov o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida bo v začetku decembra stara 70 let. Svet Združenih narodov za človekove pravice, ki mu trenutno predseduje Slovenija, je pred kratkim v Ženevi pripravil razpravo o tem dokumentu. Poklicali smo člana Sveta varuhinje človekovih pravic v Sloveniji, duhovnika Sebastijana Valentana. Po njegovih besedah je osrednje sporočilo razprave v Ženevi strnjeno v misli, da je grozljiva poguba genocida ostala grožnja in resničnost tudi v 21. stoletju.

Kot nam je povedal Valentan, je skoraj četrtina članic Združenih narodov odložila pristop h konvenciji, ki je luč sveta ugledala pred skoraj 70 leti. "Po statističnih podatkih je 149 držav pristopilo k tej konvenciji, 45 ga je odložilo, med njimi je 20 afriških držav, 18 azijskih in sedem ameriških."

Ratifikacija konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida je po besedah Valentana stvar moralne obveznosti do celotnega človeštva. "Predstavlja tudi priznanje odgovornosti neke države do svojih državljanov. Z njo država izkaže tudi spoštovanje do žrtev strašnih zločinov. Države, ki še niso ratificirale konvencije, so na poti, da naredijo korak in pokažejo pripravljenost sodelovati z mednarodnimi mehanizmi za zagotavljanje pravičnosti."

V nedavni razpravi v Ženevi je s svojim prispevkom sodelovala tudi naša država. "Delegat je povedal, da Slovenija močno podpira prizadevanja za preprečevanje genocida in ostalih množičnih grozodejstev ter se zavzel za to, da mora prava kultura preprečevanja prevladati kot edini učinkovit način, s katerim se je mogoče izogniti izgubi človeških življenj," je bistvo slovenskega prispevka povzel Valentan.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...