Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Putin in Erdogan za vzpostavitev varnega območja okoli Idliba v Siriji

Svet | 18.09.2018, 18:13

V črnomorskem letovišču Soči sta se včeraj srečala predsednika Rusije in Turčije Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan. Govorila sta o razmerah Siriji, kjer se režim Bašarja Al Asada pripravlja na ofenzivo na uporniško utrdbo Idlib. Putin in Erdogan sta se zavzela za vzpostavitev varnega območja v tem delu nemirne države. To je kot primer odgovorne diplomacije pozdravil Iran.

Putin in Erdogan sta razpravljala štiri ure. Dogovorila sta se, da bo v Idlibu v Siriji do 15. oktobra vzpostavljeno varno območje od 15 do 20 kilometrov globoko ob linijah med režimskimi in opozicijskimi enotami. Iz Idliba bodo odstranjeni vsi skrajni borci, iz cone bo umaknjeno tudi vse težko orožje, kot so tanki in raketni sistemi. Nadzor v demilitarizirani coni bosta skupaj izvajali mobilni patrulji turškega kontingenta in kontingenta ruske vojaške policije. Z omenjenim se strinja vlada v Damasku, da diplomacija deluje, je sporočil tudi Teheran.

Združeni narodi so večkrat opozorili, da bi vojaška operacija v tem delu Sirije povzročila najhujšo humanitarno katastrofo z največ izgubljenimi življenji v tem stoletju. Svoje domove bi moralo zapustiti približno 800 tisoč ljudi. Da so prebivalci Idliba prestrašeni, je poročala agencija CNS. Med njimi so tudi kristjani, ki se soočajo s številnimi pritiski in grožnjami skrajnežev, tako ne smejo nositi simbola križa, prav tako se ne smejo zbirati pri svetih mašah.

S Sirijo je povezano tudi včerajšnje izginotje ruskega vojaškega letala. Nad Sredozemskim morjem so ga namreč sestrelile sirske enote. Moskva je odgovornost pripisala Izraelu, katerega piloti so takrat izvajali napade na sirske tarče. Na ruskem obrambnem ministrstvu so prepričani, da so rusko letalo uporabili kot zaščito pred sirsko protiletalsko obrambo. Pri tem je bilo ubitih 15 ruskih vojakov. Zaradi incidenta se je že moral zagovarjati izraelski veleposlanik v Moskvi. Rusija ne izključuje povračilnih ukrepov. Izrael incidenta za zdaj ne komentira.

Svet, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.