Boštjan SmoleBoštjan Smole
Predsedniki evropskih škofovskih konferenc (foto: TU SŠK)
Predsedniki evropskih škofovskih konferenc

Evropski škofje o karitatitvni mreži na stari celini

Slovenija | 18.09.2018, 08:41 Marjana Debevec

V Poznanju na Poljskem je od četrtka do nedelje potekalo plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc, ki se ga je v imenu Slovenske škofovske konference udeležil njen predsednik nadškof Stanislav Zore. Osrednja tema srečanja je bila krščanska karitativnost, ki v Evropi povezuje milijon prostovoljcev in se izkazuje kot kapilarno razvejana mreža dobrodelnosti z visoko učinkovitostjo. Več pa v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve to nedeljo.

Krščanski prostovoljci pomagajo v najbolj zapostavljenih bivanjskih periferijah in vsak dan izkazujejo krščansko ljubezen bližnjim, zato jim evropski škofje izrekajo pohvalo, podporo in bližino.

Srečanje se je odvijalo v mestu Poznanj na povabilo tamkajšnjega škofa in podpredsednika CCEE msgr. Stanisława Gądeckega ob 100-letnici ponovne vzpostavitve samostojnosti Poljske in 1050. obletnice ustanovitve Škofije Poznanj, ki je bila prva škofija v tej državi.

Osrednja tema srečanja škofov je bila Solidarnostni duh Evrope, s posebnim poudarkom na ozaveščanju družbe, solidarnosti med evropskimi narodi ter poslanstvom Cerkve. Ob začetku srečanja so škofje prejeli poročilo s predstavitvijo rezultatov obsežne ankete o dobrodelnosti, ki jo je organiziral CCEE s podporo posameznih škofovskih konferenc. Podatke je analiziral in predstavil Wojciech Sadłoń, član Inštituta za statistiko pri Katoliški Cerkvi na Poljskem.

Na plenarnem zasedanju CCEE so delegati pregledali opravljeno delo ter potrdili delovne načrte za komisije CCEE, seznanili so se z delom cerkvenih predstavnikov in organizacij, ki spremljajo delovanje evropskih ustanov in se posebej zahvalili Komisiji škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE) ter stalnemu predstavništvu Svetega sedeža pri Svetu Evrope.

Koncert na srečanju evropskih škofov
Koncert na srečanju evropskih škofov © TU SŠK

V petek, 14. septembra 2018, so škofje izvolili Martina Michalíčkaza novega generalnega tajnika CCEE za petletno obdobje (2018-2022).

Udeležence plenarne seje sta pozdravila poljski prvi minister Mateusz Morawiechi in predsednik republike Andrzej Duda ter izpostavila dobre odnose med Katoliško Cerkvijo in državo. Sklepno sveto mašo, ki so jo škofje darovali v poznanjski katedrali v nedeljo, 16. septembra, je v živo prenašala državna televizija.

Sklepna sveta maša v nedeljo
Sklepna sveta maša v nedeljo © TU SŠK

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...