Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Papež v Palermu z mladimi (foto: vaticannews.va)
Papež v Palermu z mladimi

Bolje Don Kihot kot Sančo Pansa

Svet | 16.09.2018, 10:16 Marta Jerebič

Papež Frančišek je včerajšnji obisk na Siciliji sklenil s srečanjem mladih v Palermu. Zbralo se jih je več kot 100 tisoč. V nagovoru jih je pozval, naj opozarjajo na izkoriščanje in nepoštene posle, naj ne bodo pesimisti, ravnodušni ali kot upokojenci. Bolje je, da so dobri idealisti kot leni realisti, bolje je biti Don Kihot kot Sančo Pansa, je menil papež.

»Biti morate graditelji prihodnosti. Prihodnost je v vaših rokah. Dobro razmislite o tem, prihodnost je v vaših rokah. Ne morete vzeti telefona v roke in poklicati podjetja, ki vam bo ustvarilo prihodnost. To moraš ustvariti sam, s svojimi rokami, svojim srcem, svojo ljubeznijo, svojo zavzetostjo in svojimi sanjami. Skupaj z drugimi. V sprejemanju in služenju drugim.«

Kot je še dejal papež, Bog ne mara lenobe, ampak ljubi dejavnost. Evangelij je šola življenja, življenje pa se živi, ne razlaga.

Sveti oče je pred tem v palermski stolnici nagovoril še duhovnike in posvečene. Ker je ljudska pobožnost na Siciliji zelo razširjena, jih je spodbudil k pozorni čuječnosti, da mafija tega ne bi zlorabljala. Same duhovnike pa je pozval, naj se izogibajo klerikalizmu in karierizmu, pri spovedih pa naj odpuščajo in ne delujejo kot psihiatri ali detektivi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.