Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 09:18

Bolje Don Kihot kot Sančo Pansa

Papež v Palermu z mladimi
Foto © vaticannews.va

Papež Frančišek je včerajšnji obisk na Siciliji sklenil s srečanjem mladih v Palermu. Zbralo se jih je več kot 100 tisoč. V nagovoru jih je pozval, naj opozarjajo na izkoriščanje in nepoštene posle, naj ne bodo pesimisti, ravnodušni ali kot upokojenci. Bolje je, da so dobri idealisti kot leni realisti, bolje je biti Don Kihot kot Sančo Pansa, je menil papež.

»Biti morate graditelji prihodnosti. Prihodnost je v vaših rokah. Dobro razmislite o tem, prihodnost je v vaših rokah. Ne morete vzeti telefona v roke in poklicati podjetja, ki vam bo ustvarilo prihodnost. To moraš ustvariti sam, s svojimi rokami, svojim srcem, svojo ljubeznijo, svojo zavzetostjo in svojimi sanjami. Skupaj z drugimi. V sprejemanju in služenju drugim.«

Kot je še dejal papež, Bog ne mara lenobe, ampak ljubi dejavnost. Evangelij je šola življenja, življenje pa se živi, ne razlaga.

Sveti oče je pred tem v palermski stolnici nagovoril še duhovnike in posvečene. Ker je ljudska pobožnost na Siciliji zelo razširjena, jih je spodbudil k pozorni čuječnosti, da mafija tega ne bi zlorabljala. Same duhovnike pa je pozval, naj se izogibajo klerikalizmu in karierizmu, pri spovedih pa naj odpuščajo in ne delujejo kot psihiatri ali detektivi.

Ne spreglejte: