Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:57

Rusija z največjimi vojaškimi vajami v svoji zgodovini zbuja skrb v zvezi Nato

Ruski vojaški helikopterji na vaji
Foto © Helena Škrlec

Rusija izvaja največje vojaške vaje v svoji zgodovini, k sodelovanju je povabila tudi Kitajsko in Mongolijo. Začele so se včeraj, trajale bodo do sobote. V zvezi Nato so zaskrbljeni, menijo, da se Moskva pripravlja na obsežen konflikt. Ta miri in zavrača takšne navedbe.

300.000 vojakov, 36.000 vojaških vozil, 1000 letal in 80 bojnih ladij. To je nekaj številk, povezanih z vajami Vzhod 2018. Moskva bo na njih preizkusila svojo najnovejšo vojaško opremo, med drugim rakete iskander, ki lahko nosijo jedrske konice.

Da gre za nadaljevanje hladnovojne retorike in hladnovojnih odnosov, je prepričan profesor ljubljanske fakultete za družbene vede dr. Bogomil Ferfila. Po njegovih besedah pri tem vodilno vlogo igra Rusija, a kot je dodal, ne gre zanemariti Kitajske. "To je nekakšna nova delitev dela med tema dvema partnericama, pri čemer Kitajska pokriva gospodarsko plat globalizacije in Rusija vojaško. Na drugi strani imamo ZDA in Zahod, predvsem Veliko Britanijo, kjer se prav tako stopnjuje protiruska retorika." Zaostrovanje je za zdaj še obvladljivo, a ni mogoče napovedati, kam bo peljalo. Vseeno meno, da za zdaj ni na mestu govoriti o novi svetovni vojni.

Ne spreglejte: