Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:52

Juncker pozval k spoštovanju Evropske unije

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker
Foto © Evropska komisija

Jean-Claude Juncker je imel svoj zadnji govor o stanju Evropske unije v funkciji predsednika Evropske komisije. Že prej je sporočil, da razmišljanja ne želi osredotočiti na svojo zapuščino, ampak na prihodnost. Zdaj je v Evropskem parlamentu v Strasbourgu razgrnil svojo vizijo izgradnje enotnejše, močnejše in bolj demokratične povezave, za katero se je zavzel pred letom dni. V slabi uri je nanizal tudi nekaj konkretnih ukrepov, a bodo podrobnejše predstavitve še sledile.

Juncker je v luči čedalje bolj negotovih razmer po svetu poudaril potrebo po večji suverenosti Evropske unije, da bo lahko imela pomembnejšo vlogo pri reševanju globalnih vprašanj in bo vzela usodo v svoje roke. Oblikoval je 18 konkretnih predlogov za urejanje več področij, tudi migracij in meja ter varnosti. Evropsko mejno in obalno stražo, ki zdaj šteje približno tisoč 500 pripadnikov, bi med drugim okrepil z dodatnimi 10 tisoč varuhi meje do leta 2020. Hkrati je spomnil na prebežnike, ki še prihajajo na staro celino. "Začasna solidarnost ni dovolj. Potrebujemo trajno solidarnost - danes in za vselej." V vrsti ukrepov je mogoče najti širitev pristojnosti evropskega javnega tožilstva, da bo lahko preganjal tudi teroristična kazniva dejanja, nova pravila za zaščito svobodnih in poštenih volitev ter krepitev vezi z afriškimi državami, Juncker prav tako ni pozabil brexita. "Po 29. marcu 2019 Velika Britanija za nas ne bo le običajna tretja država. Vedno bo naša tesna soseda in partnerica." V zvezi z ukinitvijo premikanja ure, o čemer se je veliko govorilo v zadnjih tednih, je sporočil, da se bodo članice same odločile, ali bodo imele poletni ali zimski čas.

"Hvaležni bi morali biti, da živimo na mirni celini, kar je omogočila Evropska unija. Zato jo bolj spoštujmo. Nehajmo blatiti njeno ime," je povabil Juncker.

Ne spreglejte: