Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:39

Bo Madžarska izključena iz skupnih odločitev v povezavi?

Madžarska zastava
Foto © Wikipedia

Evropski parlament je podprl poročilo o kršitvah vrednot Evropske unije na Madžarskem in tako sprožil začetek postopka proti njej. Odločanje o tem, ali proti vzhodni sosedi Slovenije uporabiti 7. člen pogodbe povezave, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic, je sledilo včerajšnji razpravi v v Strasbourgu. Svoj pogled je lahko predstavil tudi premier Viktor Orban, a je sumil, da verjetno ne bo prepričal tistih, ki so si o Madžarski pod njegovim vodstvom že prej ustvarili svoje mnenje. Iz klopi evropskih poslancev je slišal tako ostre kritike kot tudi pohvale.

Orban je v poročilu o kršitvah vrednot Evropske unije na Madžarskem zaznal resna napačna tolmačenja dejstev. Prepričan je, da gre za žalitev države in časti naroda. Kot je dodal, bo prav ta tisti, ki bo kaznovan. "Demokracija in svoboda nista politični, ampak moralni vprašanji. Z večino želite odločati o moralnem vprašanju in obsoditi narod. Velika odgovornost je prvič v zgodovini Evropske unije nek narod izključiti iz skupnih odločitev." Orban je spomnil na prispevek Madžarske k tej zgodovini. Zdi se mu, da se želi Evropska unija njegovi državi odpovedati, ker ima med drugim drugačen pogled na migracije. "Madžarska bo obsojena, ker se je njen narod odločil, da to ne bo država migrantov. Vse spoštovanje, ampak grožnje, izsiljevanje, obrekovanje ter prisiljeno podpiranje priseljencev in migrantov moram odločno zavrniti. Poudariti moram, da Madžarska v to ne bo privolila. Prav tako ne bo privolila v končanje varovanja svoje meje, še naprej se bo trudila ustaviti nezakonite migracije in bo branila svoje pravice."

Pred Orbanom je poročilo predstavila Judith Sargentini iz vrst Zelenih, sama meni, da dokument priča o očitnem tveganju resnih kršitev vrednot Evropske unije na Madžarskem. Podprl jo je prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. "Žal Evropska komisija deli skrbi, izražene v poročilu." Tako kot pri Zelenih je bilo tudi pri socialdemokratih, liberalcih in levici slišati strinjanje z dokumentom.

Prav nasprotno ga je Ryszard Legutko iz vrst Evropskih konservativcev in reformistov označil za napad na demokratično izvoljeno vlado. "Temelji izključno na podatkih skupin, ki nasprotujejo stranki Fidesz. Večina argumentov madžarske vlade je bila preprosto prezrta, kar je tu redna praksa." Nigel Farage iz Evrope svobode in neposredne demokracije je Orbana pozval, naj se pridruži tako imenovanemu klubu brexit.

Člani največje politične skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke, so glasovali po svoji vesti, njen vodja Manfred Weber je poročilo podprl, a tega niso storili tudi evropski poslanci iz Slovenije, ki pripadajo tej politični skupini. Večina je glasovala proti dokumentu, vzdržal se je Franc Bogovič. Da očitki iz njega ne držijo, je menila Patricija Šulin, da ni uravnotežen in prihaja ob nepravem času, je prepričana Romana Tomc. Milan Zver je omenil dvojne kriterije, ocenil je tudi, da poročilo presega kompetence. Da tako ne bo mogoče doseči boljših razmer, je poudaril Lojze Peterle, ki sicer zagovarja dialog. Od ostalih evropskih poslancev iz Slovenije, ki prihajajo iz ostalih političnih skupin, so dokument podprli Tanja Fajon, Ivo Vajgl in Igor Šoltes. 7. člen pogodbe Evropske unije bo mogoče sprožiti, če bodo odločitvi Evropskega parlamenta zeleno luč prižgale še članice povezave.

Ne spreglejte: