Ljubljana, ponedeljek, 22. julij 2019, 11:48

Venezuela še naprej prikriva katastrofalno stanje v državi

Venezuelski škofje pri papežu
Foto © Radio Vatikan

"Ko politični sistemi služijo sebi in ne narodu, pride do uničenja vseh institucij in demokratičnih vzvodov."

Papež Frančišek je včeraj sprejel 43 venezuelskih škofov. Na srce jim je položil, naj vedno ostanejo blizu ljudem. Sveti oče je v dvournem srečanju po besedah predsednika tamkajšnje škofovske konference izrazil skrb za najbolj ranljive v tej trpeči južno ameriški državi.

Škofje so papežu spregovorili o izzivih kot so hiperinflacija, lakota ljudi, ki bi jo država hotela prikriti, pomanjkanje zdravil in masovno izseljevanje, ki prizadene predvsem številne družine. »Ko politični sistemi služijo sebi in ne narodu, pride do uničenja vseh institucij in demokratičnih vzvodov. Skoraj bi lahko rekli, da smo priča zlomu duše venezuelskega ljudstva«, je dejal nadškof José Luis Azuaje.

V pogovoru s Frančiškom so spregovorili tudi o tem, da ni mogoče vzpostaviti humanitarnega koridorja, preko katerega bi države poslale hrano in zdravila, saj vlada ne priznava notranje krize. Sveti oče, ki dobro pozna njihovo situacijo in podporo, ki jo migrantom nudijo druge južno ameriške države, je spregovoril tudi nečloveških razmerah, v katerih živijo politični zaporniki v Venezueli.

V luči zadnjih napadov nanj pa so venezuelski škofje papežu izrazili tudi svojo polno podporo. Po besedah nadškofa Azuaje se že več let poskuša izpodbijati verodostojnost argentinskega papeža s kampanjo, ki želi ovirati uspeh procesa zdravljenja nekaterih negativnih vidikov Cerkve in Svetega sedeža. Ob tem je nadškof Azuaje izrazil tudi zaskrbljenost zaradi obstoja skupin s točno določenimi interesi, ki želijo škoditi papeževi podobi in njegovemu delovanju ter znova izrazil polno solidarnost venezuelskih škofov s papežem.

Ne spreglejte: