Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:37

Spomin na teroristične napade v ZDA pred 17 leti ostaja živ

Napad na dvojčka
Foto © http://historicalwallpapers.blogspot.com

Mineva 17 let od terorističnih napadov v ZDA. Čez veliko lužo se vrstijo slovesnosti in bogoslužja v čast skoraj 3.000 žrtvam. Na Radiu Vatikan so spomnili na besede in dejanja, s katerimi so se na okrutna dejanja 11. septembra 2001 in njihove posledice odzvali trije papeži. Svetu so sporočili, da je treba slediti poti ljubezni in miru, tako je mogoče premagati vse oblike sovraštva in nasilja.

Pripadniki Al Kaide so pred 17 leti ugrabili štiri potniška letala, dve letali so usmerili proti New Yorku, kjer sta porušili dvojčka Svetovnega trgovinskega centra, eno letalo je padlo na Pentagon, eno se je zrušilo na polju v Pensilvaniji.

Papež Janez Pavel II. je 11. septembra 2001 takratnemu predsedniku svetovne velesile Georgu Bushu mlajšemu poslal telegram, v katerem je med drugim zagotovil svojo molitev. Na sredini splošni avdienci, ki je v Vatikanu sledila dan pozneje, je 11. september 2001 označil za temen dan v človeški zgodovini in krvava dejanja za grozljiv napad na človeško dostojanstvo. "Človeško srce ima brezna, ki morejo občasno porajati načrte nezaslišane brezvestnosti," je poudaril. Kot je dodal, v takšnih trenutkih, ko se zdi vsaka beseda neustrezna, na pomoč prihaja vera.

Papež Benedikt XVI. je med svojim obiskom ZDA v aprilu 2008 obiskal tudi tako imenovano Točko nič v New Yorku, kjer se je ustavil v tihi molitvi. Prižgal je tudi svečo za vse žrtve. Kot je takrat poudaril, ljudje ob soočanju s strahotami iščemo Božjo luč in njegovo vodstvo.

V septembru leta 2015 je mesto, kjer sta stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra, tako kot njegov predhodnik,obiskal tudi papež Frančišek. Na rob enega od dveh obeležij, okoli katerih so v kamen zapisana imena vseh, ki so 11. septembra 2001 izgubili življenje, je položil belo vrtnico. Lokacijo je med drugim izbral za srečanje z voditelji različnih veroizpovedi in verskih izročil. V nagovoru je Točko nič opisal kot kraj, kjer točimo solze in žalujemo za žrtvami miselnosti, ki pozna le nasilje, sovraštvo in maščevanje. To miselnost je po njegovih besedah mogoče premagati le s pomočjo od zgoraj. Kot je dodal, življenje žrtev ne bo šlo v pozabo, če bomo delali za mir in spravo.

Ne spreglejte: