Ljubljana, ponedeljek, 22. julij 2019, 11:50

Zaskrbljena Skandinavska škofovska konferenca

Švedska
Foto © ARO

Skandinavska škofovska konferenca je izrazila zaskrbljenost zaradi izidov nedeljskih volitev na Švedskem, na katerih so skrajno desni Švedski demokrati zasedli tretje mesto.

Generalna tajnica omenjene konference s. Anna Mirijam Kaschner je za nemški Domradio povedala, da Švedski demokrati sicer niso prejeli več kot 20 odstotkov glasov, kot so sprva napovedovale ankete, ampak manj. Kljub temu so tretja najmočnejša stranka v državi, kar je razlog za zaskrbljenost, saj se na področju migracij poigrava s strahom ljudi in to izkorišča v politiki.

Ne glede na to, kdo bo sestavljal vlado, pa upa, da bo le-ta zaščitila pravice manjšin. Katoliška cerkev namreč že doživlja politične pritiske, ko gre za prihod duhovnikov ali redovnikov iz neevropskih držav. Postopki za pridobitev vizuma so dolgotrajni, povezani tudi z višjimi stroški.

Katoliško cerkev na Švedskem že sicer sestavlja kar 80 odstotkov migrantov, ki pa so dobro integrirani, med drugim tudi prek katoliških šol. Vendar je skrajna desnica pred volitvami grozila z zaprtjem vseh cerkvenih šol, kar je še en razlog za zaskrbljenost, je povedala tajnica skandinavske škofovske konference, ki obsega pet držav: poleg Švedske še Norveško, Finsko, Dansko in Islandijo.

Ne spreglejte: