Ljubljana, ponedeljek, 22. julij 2019, 11:49

V Alepu molijo za osvoboditev Idliba

Pokrajina Idlib v Siriji
Foto © Wikipedia

"Še nedavno je bilo mogoče v Idlib priti preko nadzornih točk, danes niti to ni več mogoče, saj je vse zaprto."

Zadnji utrdbi upornikov v Siriji grozi režimska ofenziva. Vlada sirskega predsednika Bašarja al Asada v okolici mesta Idlib že dlje časa kopiči svoje sile in se celo pripravlja na nov kemični napad, položaje upornikov pa že več dni napada Rusija, tesna zaveznica sirskega režima. Ruski predsednik Vladimir Putin se bo o krizi v Idlibu danes pogovarjal z iranskim in turškim kolegom.

O nadaljnjem reševanju razmer v Idlibu bodo v Teheranu razpravljali Hasan Rohani, Recep Tayyip Erdogan in Vladimir Putin. Medtem ko Iran in Rusija vztrajata, da je treba skrajne skupine v Idlibu premagati, si želi Turčija, ki podpira sirske upornike, ofenzivo preprečiti. Tako je že predstavila načrt, po katerem bi oboroženim uporniškim skupinam – bilo naj bi jih dvanajst – omogočili varen odhod iz omenjene utrdbe. Hkrati se Ankara po navedbah turških medijev boji, da bi ofenziva sprožila nov begunski val in da bi vojaško posredovanje vodilo v katastrofo.

Zaskrbljenost nad dogajanjem v pokrajini Idlib je za Radio Vatikan izrazil župnik v Alepu p. Ibrahim Alsabagh. Kot je dejal, se bojijo za kristjane, pa tudi za muslimane, ki so pod nadzorom oboroženih skupin. »Vemo, da med njimi vlada velika zmeda: te oborožene skupine namreč nimajo nobenih zakonov in pravil. Vemo tudi, da so v zadnjih dneh ugrabili mnoge civiliste, tudi kristjane. Zelo težko je vstopati ali izstopati iz mest. Še nedavno je bilo mogoče v Idlib priti preko nadzornih točk, danes niti to ni več mogoče, saj je vse zaprto. Situacija je res težka in v skupnosti v Alepu smo začeli post in molitev za osvoboditev Idliba,« je povedal.

Medtem iz Organizacije Združenih narodov že več dni prihajajo svarila pred morebitno novo humanitarno katastrofo, če bi prišlo do napadov z vseh strani. V Idlibu se skriva do 30.000 upornikov in skrajnežev, v celotni pokrajini pa živi približno 2.9 milijona ljudi, milijon od njih je otrok.

Ne spreglejte: