Ljubljana, ponedeljek, 22. julij 2019, 11:50

Pred evropskimi poslanci razprava o stanju v povezavi

Evropski parlament
Foto © ARO

Evropski poslanci bodo čez teden dni v Strasbourgu skupaj s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem preverili, kako Evropska unija izpolnjuje zadane cilje in katere bi morale biti prednostne naloge za naprej. Letošnja razprava o stanju v povezavi bo še posebej pomembna, saj bo zadnja pred volitvami v Evropski parlament maja prihodnje leto, ki bodo na novo premešale nekatere karte.

Pred razpravo o vprašanjih, ki bi se jim morala Evropska unija še posebej posvetiti, bo Juncker evropskim poslancem predstavil nekatere dosežke in tudi načrt dela za novo obdobje. Lani je bil precej optimističen, v pozitivnem nagovoru je razgrnil tudi niz ambicioznih predlogov za enotnejšo, močnejšo in bolj demokratično povezavo, ki bo zmogla osvojiti srca in glave državljanov. "Zdaj, ko gre Evropi bolje, mi nekateri govorijo, naj ne bom predrzen. A zdaj ni pravi čas za pretirano previdnost. Začeli smo popravljati evropsko streho. Vendar moramo danes in jutri potrpežljivo, nadstropje za nadstropjem, trenutek za trenutkom, navdih za navdihom, evropski hiši dodajati nova nadstropja. In delo moramo dokončati, dokler je vreme še lepo. Kajti ko se bodo na obzorju spet pojavili oblaki - in prav gotovo se nekoč bodo - bo prepozno. Zato dvignimo sidro. Izplujmo iz pristana. In ujemimo ugodni veter v jadra," je bil pred slabim letom dni jasen Juncker. Skupaj s predsedniki političnih skupin v Evropskem parlamentu je takrat izmenjal stališča o obrambi, varnosti, migracijah, mednarodni trgovini in socialni enakosti ter načinih za povečanje proračunske učinkovitosti in demokratičnega postopka odločanja.

Reforma politike priseljevanja ostaja na vrhu prioritet. Evropski poslanci se med drugim zavzemajo za bolj učinkovito razporeditev bremen med članice. Evropski parlament je že pretresal tudi finance Evropske unije za obdobje med letoma 2021 in 2027, v prihodnjem finančnem okviru želi več denarja za raziskave in ukrepe proti brezposelnosti mladih. Pomemben izziv za prihodnje bo še skorajšnji izstop Velike Britanije, do katerega bo prišlo marca prihodnje leto. Od takrat bo imela Evropska unija članico manj, tako bo manj tudi evropskih poslancev, namesto 751 jih bomo maja prihodnje leto izbirali 705.

Vodja politične skupine Evropske ljudske stranke želi na vrh Evropske komisije

Kot je znano, je na volitvah v Evropski parlament pred petimi leti veljal koncept vodilnih kandidatov, tudi tokrat bo tako. Vse kaže, da bo Evropska ljudska stranka stavila na Manfreda Webra. Da želi postati predsednik Evropske komisije, je sporočil danes prek družbenega omrežja Twitter. Najvplivnejša politična skupina v Evropskem parlamentu bo ime potrdila na novembrskem kongresu na Finskem. Po neuradnih napovedih bo Weber edini kandidat.

Ne spreglejte: