Ljubljana, ponedeljek, 22. julij 2019, 11:49

Papež septembra v Palermo in Baltske države, oktobra na sinodo mladih

Papež pozdravlja mlade
Foto © Vatican News

Tiskovni urad Svetega sedeža je objavil program papeževih dejavnosti v tem in prihodnjem mesecu. Med drugim se bo odpravil na Sicilijo, v Baltske države in se udeležil škofovske sinode za mlade.

Že prihodnjo nedeljo bo papež odpotoval v Palermo ob 25-obletnici smrti blaženega Pina Puglisija. Gre za italijanskega duhovnika, ki se je goreče boril proti mafiji, mladim pa je pomagal, da ne bi zapadli v drogo in organizirani kriminal. 15. Septembra 1993 sta ga ustrelila dva mafijska morilca.

25. maja 2013 je Cerkev Puglisija razglasila za blaženega. Po zgledu njegovega dela so na Siciliji ustanovili tudi več socialnih ustanov za pomoč mladim, ki so poimenovane po blaženem duhovniku.

Od 22. do 25. septembra se bo sveti oče mudil v Litvi, Latviji in Estoniji. Med njegovim 25. potovanjem v tujino so predvidena tri bogoslužja, dve množični ekumenski srečanji ter srečanje z mladimi, sodelavci človekoljubnih ustanov in državnim vrhom vseh treh dežel. V Vilni bo papež obiskal tudi »Muzej zasedbe in boja za svobodo« ter v njem molil.

Oktober pa bo v celoti posvečen sinodi na temo: Mladi, vera in razločevanje poklicanosti. 14. oktobra bo papež na Trgu sv. Petra vodil kanonizacijo 14 blaženih, med katerimi so najbolj znani papež Pavel VI., škof Oscar Romero in Nuncij Sulprizio.

Ne spreglejte: