Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Papež pozdravlja mlade (foto: Vatican News)
Papež pozdravlja mlade

Papež septembra v Palermo in Baltske države, oktobra na sinodo mladih

Svet | 08.09.2018, 08:20 Marjana Debevec

Tiskovni urad Svetega sedeža je objavil program papeževih dejavnosti v tem in prihodnjem mesecu. Med drugim se bo odpravil na Sicilijo, v Baltske države in se udeležil škofovske sinode za mlade.

Že prihodnjo nedeljo bo papež odpotoval v Palermo ob 25-obletnici smrti blaženega Pina Puglisija. Gre za italijanskega duhovnika, ki se je goreče boril proti mafiji, mladim pa je pomagal, da ne bi zapadli v drogo in organizirani kriminal. 15. Septembra 1993 sta ga ustrelila dva mafijska morilca.

25. maja 2013 je Cerkev Puglisija razglasila za blaženega. Po zgledu njegovega dela so na Siciliji ustanovili tudi več socialnih ustanov za pomoč mladim, ki so poimenovane po blaženem duhovniku.

Od 22. do 25. septembra se bo sveti oče mudil v Litvi, Latviji in Estoniji. Med njegovim 25. potovanjem v tujino so predvidena tri bogoslužja, dve množični ekumenski srečanji ter srečanje z mladimi, sodelavci človekoljubnih ustanov in državnim vrhom vseh treh dežel. V Vilni bo papež obiskal tudi »Muzej zasedbe in boja za svobodo« ter v njem molil.

Oktober pa bo v celoti posvečen sinodi na temo: Mladi, vera in razločevanje poklicanosti. 14. oktobra bo papež na Trgu sv. Petra vodil kanonizacijo 14 blaženih, med katerimi so najbolj znani papež Pavel VI., škof Oscar Romero in Nuncij Sulprizio.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.