Ljubljana, torek, 25. september 2018, 09:15

P. Cestnik o obisku papeža v baltskih državah: To so kraji posebnega trpljenja in posebnih napetosti

Papež Frančišek je v Litvi spomnil na trpljenje mnogih v Sibiriji in v getu v Vilni, opozoril pa je tudi pred hlepenjem po oblasti in slavi. Med mašo v Latviji je dejal, da smo se poklicani dotakniti trpljenja drugih. Prav tako je dejal, da vera ni namenjena skrivanju. Za oddajo »Spoznanje več, predsodek manj« je o tem, ali gre za pričakovana sporočila papeža Frančiška, spregovoril klaretinec, p. Branko Cestnik.


Papež v Litvi v judovskem getu ter muzeju okupacij

Frančišek se je včeraj v Litvi v molitvi ustavil še v judovskem getu ob 75. obletnici njegovega zaprtja. V državi namreč 23. septembra obeležujejo dan judovskega genocida, saj je izmed 40 tisoč prebivalcev tega geta uspelo preživeti le nekaj sto Judom. Sveti oče je nato obiskal še Muzej okupacij in bojev za svobodo. Posvečen je vsem žrtvam sovjetskega režima.


AVDIO: Bo Kitajska ostreje nastopila proti ZDA?

ZDA so uvedle 10-odstotne carine na uvoz kitajskega blaga v vrednosti 200 milijard dolarjev. V kolikor nadaljnja pogajanja s Kitajsko ne bodo obrodila sadov, pa se bodo te carine v začetku prihodnjega leta zvišale na 25 odstotkov. Peking se je medtem odzval s carinskimi protiukrepi na 60 milijard dolarjev uvoza iz ZDA. Predvsem izvozno usmerjene države medtem skrbi, da bi trgovinska vojna lahko prizadela tudi njih.


AVDIO: Kriza v Venezueli je za vlado laž, ljudje pa so postali pasivni

Slovenska Karitas je slovenskim rojakom v Venezueli v zadnjem letu dni že nekajkrat pomagala s hrano in zdravili, nad čemer so bili zelo presenečeni in veseli, »ker niso mogli verjeti, še posebej starejša generacija«. Tako nam je v pogovoru za oddajo Karitas zaupala Slovenka v Caracasu Antonija Sodja Brundula, ki pravi, da je bil slovenski rod vedno navajen pomagati in pošteno delati, nikoli pa si ni mislil, da bodo prišli tako hudi časi.


Ni dobro hoditi sam

Zadnje srečanje, ki ga je imel papež danes v Litvi, je bilo z mladimi. Spodbudil jih je, naj nikoli ne obupajo, ko se soočijo s težavami, saj je Jezus vedno na križišču njihovih poti.


Kitajska in Vatikan podpisala sporazum o imenovanju škofov

Vatikan in kitajska vlada sta podpisala začasen dogovor o imenovanju škofov na Kitajskem. Tako se začenja reševati desetletja dolgo obdobje spora o tem, kdo izbira voditelje Katoliške cerkve v državi.


Nedeljsko delo – oblika izkoriščanja žensk

Hrvaška organizacija V imenu družine ob nacionalnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami vlado in sabor poziva, naj omogočita dela proste nedelje. Matere, še posebej samohranilke, so po njihovih besedah najbolj diskriminirane skupine na Hrvaškem.


Papež sprejel odstop še dveh čilskih škofov

Papež Frančišek je včeraj sprejel odstop čilskih škofov Christiana Moline in Eduarda Pellegrina Barrere. Slednjega preiskujejo zaradi spolnih zlorab, potem ko so v začetku avgusta vložili pritožbo proti njemu.


Lani vsakih pet sekund umrl otrok, mlajši od 15 let

Lani je po svetu umrlo več kot 6 milijonov otrok, mlajših od 15 let. Kot so izračunali pri Združenih narodih, to pomeni, da je vsakih pet sekund življenje izgubil eden od njih. Skoraj polovico so predstavljali novorojenčki.


Bistveni poudarki papeževega potovanja v baltske države

Papež Frančišek v soboto odhaja na 25. mednarodno potovanje, ki ga bo vodilo v Litvo, Latvijo in Estonijo. Te baltske države praznujejo stoletnico neodvisnosti. Sveti oče bo s tem skupno obiskal že 39 držav. V središču obiska bosta dve ekumenski srečanji in romanje v dve marijanski svetišči. Kot je na včerajšnji predstavitvi povedal vatikanski tiskovni predstavnik, je papež v program potovanja vključil tudi postanek v judovskem getu v Vilni. Tam se bo ustavil v nedeljo, na isti dan, kot so nacistične oblasti pred 75 leti izpraznile in uničile tisti predel mesta. O ozadju papeževega potovanja pa več piše tudi Rok Blažič v novi številki tednika Družina.


Novejše novice | Starejše novice