Ljubljana, sreda, 21. november 2018, 13:07

Benetke sinoči rdeče obarvane

Evropski zunanji ministri so znova opozorili na pomanjkanje verske svobode v Pakistanu, poroča Družina. Posebej opozarjajo na zlorabo zakonov o bogoskrunstvu, o pravicah manjšin ter pravicah žensk in otrok. Kot je znano, je kristjanka Asia Bibi zaradi obtožbe o bogokletju več let preživela v pakistanski samici in čakala na izvršitev smrtne kazni.


Politika Merklove na področju migracij zgrešena in egoistična

Pred kratkim je odmeval govor nemške kanclerke Angele Merkel v Strasbourgu. Med drugim je poudarila, da je Evropski parlament največji demokratični parlament na svetu. Zastopa več kot 500 milijonov ljudi, razprave v njem kažejo na raznovrstnost Evropske unije. Razmišljanju Merklove je med drugim prisluhnila evropska poslanka Romana Tomc, ki prihaja iz vrst Evropske ljudske stranke.


Poljski škofje so se opravičili žrtvam zlorab; v Španiji dan molitve zanje

Poljski škofi so se včeraj opravičili otrokom, ki so bili žrtve spolnih zlorab s strani duhovnikov in drugih cerkvenih oseb. Zavzeli so se, da bodo sodelovali s tožilstvom.


Kaj bo veljalo na dan našega srečanja z Gospodom?

Zbranim vernikom na Trgu sv. Petra je papež Frančišek pred opoldansko molitvijo zatrdil, da govor, v katerem Jezus učence poučuje o prihodnjih dogodkih, ni v prvi vrsti govor o koncu sveta, ampak predvsem povabilo, da bi dobro živeli sedanjost, da bi bili čuječi in pripravljeni, ko bomo poklicani dati račun našega življenja.


Ideja o vojski Evropske unije spet dviguje prah

V zadnjem tednu dni je bila znova nekoliko bolj v ospredju pozornosti ideja o vojski Evropske unije. Poudarila sta jo voditelja Francije in Nemčije, podprli so jo v Evropski komisiji. Iz ZDA je prišla kritika, iz Nata pa opozorilo, da takšni načrti ne smejo spodkopavati transatlantskih vezi.


Čilska Cerkev po aferi zlorab v pripravi na leto 2020

Čilski škofje so ob sklepu plenarnega zasedanja povedali, da naj bi v prihodnjih tednih sklenili sporazum s sodno vejo oblasti o tem, kako postopati v primerih spolnih zlorab. Razpravljali so tudi o pravilniku ravnanja za pastoralne delavce, ki naj bi bil končan v prihodnjih mesecih.


Najmanj 42 ljudi, med njimi dva duhovnika, ubitih v Srednje Afriški republiki

V Srednje afriški republiki je bilo v mestu Alindao v četrtek v požigu begunskega centra in napadu na katedralo ubitih najmanj 42 ljudi. Mnogi med njimi so živi zgoreli. Zadnje besede škofijskega vikarja pred smrtjo po telefonu so bile: Prosite za nas! Uporniki Ali Daras so na ta krvav način maščevali umor muslimana s strani drugih upornikov. Žrtve pa so znova nedolžni ljudje, med njimi tudi dva duhovnika.


Papež nepričakovano obiskal zdravstveno ambulanto za uboge

Papež Frančišek je danes nepričakovano obiskal zdravstveno ambulanto za uboge, ki so jo za en teden postavili v bližini vatikanske bazilike. V nedeljo bo namreč 2. svetovni dan ubogih.


Bo dogovor o bexitu zamajal politično stabilnost Velike Britanije?

Zaradi dogovora o brexitu je odstopilo več članov britanske vlade. Premierka Theresa May je včeraj popoldne stopila pred medije in poudarila, da so dosegli najboljši možni dogovor za Veliko Britanijo in da je smer prava za državo in državljane. Kljub temu pa se vrstijo pozivi k njenemu odstopu, glasovanju o nezaupnici in novem referendumu o brexitu.


Evropski parlament za več sredstev za zaposlovanje mladih

Evropski poslanci so na tokratnem plenarnem zasedanju v Strasbourgu med drugim sprejeli pogajalsko stališče o finančnem okviru Evropske unije za obdobje med letoma 2021 in 2027. Razdelili so tudi zneske za posamezne programe. Zdaj so pripravljeni na pogajanja s članicami, a te še niso našle skupnega jezika. Evropski poslanci upajo, da bo dober dogovor, ki mu morajo nato prižgati zeleno luč, dosežen še pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo maja prihodnje leto.


Novejše novice | Starejše novice