Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Razstava o preziranju človekovega dostojanstva

Slovenci po svetu | 28.09.2018, 11:15 Matjaž Merljak

V Kulturnem domu Šentjakob v Rožu na avstrijskem Koroškem bodo nocoj ob 19. uri odprli razstavo Vermessungsamt/Geodetski urad, ki sodi v okvir prireditev, ki jih je Slovensko prosvetno društvo Rož pripravilo v spominskemu letu 1938 – 2018.

Anšlus je nemški izraz za aneksijo, s katerim označujemo priključitev Avstrije Tretjemu rajhu 13. marca leta 1938. Letos torej mineva 80. obletnica. Že le nekaj mesecev po anšlusu so novi oblastniki premerili 3200 ljudi v Šentjakobu v Rožu, in sicer od manj kot leto starega otroka do 91-letnega starca. Premerili so jih (čelo, glavo, oči, nos ...), ali ustrezajo arijskemu idealu ali ne.

Domačini po vojni niso nikoli govorili o teh meritvah. O njih niso vedeli niti zgodovinarji ne, tudi v cerkvi nihče ni govoril o tem. K sreči je živih še nekaj ljudi, ki se teh nenavadnih dogodkov še spomnijo. V arhivu Antropološkega inštituta na Dunaju pa so našli nekaj dokumentov. Vse to prinaša razstava, ki napenja lok med zgodovinskimi dogodki prek rasizma, ki smo mu priča danes, pa tja do sodobnih trenj pri razmišljanju o prihodnosti (nesmrtnega) človeka.

„Ne morem točno reči – najbrž je bilo to v jeseni 1938, ko smo morali vsi občani – od otrok do starčkov – iti v vaško gostilno, kjer so nam neki gospodje merili nosove, zapisali barvo oči, merili glave in lobanje ter ugotavljali, h kateri rasi oziroma kategoriji spadaš, če si 'nordisch', 'dinarisch', 'ostisch' in ne vem kaj še. Kakšen namen je to imelo, mi ni znano.“ Tako je v svojih življenjskih spominih zapisala Micka Mischkulnik (roj. Košat, 1926 na Reki).

Razstava bo na ogled do 10. decembra letos v kinu Janach (Rožanska cesta 80), in sicer ob četrtkih, petkih in sobotah od 16. do 19. ure, ob nedeljah in praznikih od 11. do 14. ure.

Več

Slovenci po svetu, Kultura
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...