Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Dan, ki ga je naredil Gospod

Slovenci po svetu | 30.09.2018, 13:24 Matjaž Merljak

Danes je slovesno in praznično v Clevelandu, slovenska župnija svetega Vida praznuje 125. obletnico ustanovitve. Zadnjih 39 let je župnik Jože Božnar. Današnji osrednji gost je clevelandski škof Nelson Perez, ki bo blagoslovil na novo obnovljeno stavbo, ki nudi zavetje priseljencem. Več o tem in o drugih dogodkih v Clevelandu poroča Tone Ovsenik.

Vroči dnevi poletja so se poslovili in že na prvi dan jesenskih dni, v soboto, 22. septembra, so temperature padle in nam dale vedeti, da je v deželo prišla jesen. Prav na ta sobotni večer so taborniki Slovenske pristave, ki imajo svoje hišice v gozdu, vabili na svoj običajni jesenski večer. Postregli so s školjkami in zrezki z vsemi prilogami. Da je bil večer, čeprav mrzel, lep in zabaven sta nastopili dve glasbeni skupini in krajšali čas in zabavali goste.

V soboto, 8. septembra, je bilo dokaj veselo spet na prostorih Slovenske pristave. Pristavski odborniki, kot vsako jesen, so pripravili takozvano vinsko trgatev. Čeprav je bila letos v manjšem primeru, so se ljudje zabavali ob zvokih Alpskega seksteta. Kuhinja je servirala običajne jedi in še čevapčiči so zadišali in so ljudje padli po njih. Poleg tega sta pa še dva lokalna vinarja postregla z svojim vinom.

Poletje na Slovenski pristavi
Poletje na Slovenski pristavi © Tone Ovsenik

V sredo, 12. septembra, smo bili deležni takozvanega festivala klobas. Namreč, slovenska Polka hall of fame vsako leto organizira ta festival na lokalni SNPJ Farmi. Tu tekmujejo mesarji, ki izdelujejo kranjske klobase. Ljudstvo ima priliko te poskusiti in to oceniti, katera je najboljša. Neverjetno pa je, koliko ljudi pride na ta dan in to sredi tedna. Vsaka organizacija, ki prireja svoje, bi lahko samo sanjala o tako številčnem obisku. Glasbene skupine so se pa menjale skoraj vsako uro, tako da slovenskih ljudskih pesmi ni manjkalo v izvedbi slovensko-ameriških ansamblev. Med glasbenimi gosti je bil tudi Joey Miskulin. Nastopal je z skupino, ki jo vodi Kanadski kralj polke, Walter Ostanek.

Slovenska pristava nudi tudi streho
Slovenska pristava nudi tudi streho © Tone Ovsenik

Včerajšnji dan je pa vabil slovensko mladino spet v šolske klopi, saj sta obe župnijski šoli Marije Vnebovzete kakor tudi svetega Vida, pričeli s slovenskim poukom ob sobotah dopoldne. Mladina bo zopet imela priliko se nekaj naučiti jezika in slovenskih običajev ter zgodovine.

Prvotna cerkev svetega Vida v Clevelandu
Prvotna cerkev svetega Vida v Clevelandu © spletna stran župnije
Danes je pa dan ki ga je naredil Gospod. Danes slavnostno praznuje župnija svetega Vida svojo 125. letnico ustanovitve. Prva sveta maša v slovenskem jeziku je bila brana leta 1893, takrat še v nemški župniji svetega Petra, nedaleč od sedanje cerkve svetega Vida. Prvi župnik novo ustanovljene župnije je bil mladi Vid Hribar, ki je vodil župnijo 14 let in tudi postavil prvo, leseno cerkev leta 1894. Njemu je sledil župnik z najdaljšim stažem Bartolomej Ponikvar. On je vodil župnijo svojih 45 let. V njegovem času je bilo tudi postavljeno šolsko poslopje leta 1912 in sedanja cerkev leta 1932. Po njegovi smrti je župnijo prevzel Lojze Baznik in ta bil župnik 17 let. Pod njegovim vodstvom se je tudi postavila dvorana. Ta je bil premeščen in mu je sledil župnik Rudolf Praznik. Bil je župnik samo šest let, ker ga je po bolezni vzela smrt.

Notranjost cerkve svetega Vida v Clevelandu
Notranjost cerkve svetega Vida v Clevelandu © spletna stran župnije
Na župnijsko mesto je bil postavljen A. Edvard Pevec. Tudi ta je imel kratek staž, ker ga je po štirih letih papež imenoval za pomožnega škofa. Takrat je župnija spet dobila mladega in sedanjega župnika, Jožeta Božnarja, ki vodi župnijo že svojih 39 let, vse od leta 1979. Da pa je tudi podjeten, je pod njegovim vodstvom nastala stavba oziroma dom za ostarele župljane.

Današnje slavje se bo začelo z častnim gostom, clevelandskim škofom. Škof Nelson Perez bo prvo blagoslovil na novo obnovljeno takozvano »Joseph house« blizu cerkve. Ta stanovanjska stavba nudi zavetje novoprišlecem v naše mesto z začasnim stanovanjem in tudi obleko po potrebi. Pri tem delu tudi pomagajo svetoviški župniji druge župnije, ko npr. Župnija Brezmadežnega spočetja, Sv. Pavla in župnija Svete Besede. Slavnostna in zahvalna sveta maša bo darovana ob 11. uri in seveda bo glavni celebrant clevelandski škof sam. Po maši se bo vse preselilo v Slovenski narodni dom, ki pa ni daleč od cerkve, kjer bo slavnostni banket. Naj dobri Bog blagoslovi župnijo Sv. Vida in ohrani še dolgo vrsto let.

Cleveland, Sveti Vid
Cleveland, Sveti Vid © Tone Ovsenik

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...