Ljubljana, torek, 18. junij 2019, 12:55

Kovačeva nasledila Hirnöka

Andrea Kovač je nova predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem. Na občnem zboru, ki je konec tedna potekal v Porabju, je nasledila Jožeta Hirnöka.


Spomnili so se škofa Gregorija Rožmana

Rojaki iz Buenos Airesa so preteklo nedeljo tradicionalno poromali k Materi Božji v Lujan. Molitev, prošnje, petje, pa tudi srečanja družin in prijateljev. Vse to zaznamuje to romanje, ki poteka od leta 1934. Letos je bilo še posebej jubilejno.


Poslanci za repatriacijo rojakov iz Venezuele

Člani komisije državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu vladi priporočajo, da prouči možnosti za izvajanje in čim prej začne s postopkom repatriacije Slovencev iz Venezuele. Razmere tam so govorniki označili za kritične. Kot je razvidno iz sklepov, vlada tega vprašanja danes ni obravnavala.


SSO od junija članica FUEN

Pred junijsko redno skupščino FUEN, Federativne zveze evropskih narodnosti, sta se sestala NSKS, Narodni svet koroških Slovencev, kot dolgoletni član zveze in nova članica SSO, Svet slovenskih organizacij. Govorili so tudi o državljanski pobudi Minority Safepack in nogometnem prvenstvu narodnih manjšin Europeada 2020.


Zbrala jih je brezjanska Marija

V Habsterdicku na vzhodu Francije, blizu meje z Nemčijo, je 1. maja potekalo tradicionalno romanje rojakov. Letošnje je bilo že 81. K njimi je prišel novi krajevni pomožni škof, poslovili pa so se od slovenskega veleposlanika.


NSKS skrbi poslabšanje za manjšine

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) se je odzval na novi avstrijski zakon o socialni pomoči in opozoril, da prinaša poslabšanje za narodne skupnosti, torej tudi za koroške Slovence ter v zvezi s tem pisal poslanskim skupinam v parlamentu na Dunaju.


Lojzka Bratuž (1934-2019)

Po poročanju tednika Novi glas je umrla goriška slavistka, pedagoginja, zborovodkinja in vsestranska kulturna delavka prof. Lojzka Bratuž, ki je bila hči skladatelja in pedagoškega delavca Lojzeta Bratuža ter učiteljice in pesnice Ljubke Šorli. Njeno otroštvo je bilo zaznamovano s fašističnim nasiljem, katerega žrtev je med prvimi postal njen oče.


Velika noč v Montrealu

Naj besede prehajajo v dejanja in življenje, je rojakom ob veliki noči zaželel Franc Letonja, župnik slovenske župnije sv. Vladimirja. V duhovni pripravi jih je obiskal dr. Ivan Štuhec, postni čas pa je zaznamovala odločitev vlade glede nošenja verskih simbolov.


Negovanje tradicije in vera v vstalega

Velika noč med rojaki po svetu je močan verski praznik prepleten z negovanjem tradicije, ki s staranjem izseljenske skupnosti dobiva nove odtenke. Pletenje butaric za cvetno nedeljo, blagoslov jedi za velikonočni zajtrk in obiski bogoslužja velikega tedna ter velikonočna procesija so še vedno močno obiskani, a izseljenski duhovniki imajo ob praznikih vse več obiskov rojakov po domovih, starostnih domovih in hospicih.


Kakovost in uporabnost

Sedemnajst nalog je prispelo na sedemnajsti natečaj za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu in v izseljenstvu. To kaže na to, da se je uveljavil kot način za spodbujanje razvijanja tematike. Dognanja bodo Uradu Vlade RS za Slovencev v zamejstvu in po svetu (USZS) in drugim, ki se ukvarjajo s tem področjem, koristila pri oblikovanju smernic in delovanju.


Novejše novice | Starejše novice