Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 19:51

Slovensko romanje v Midland

Cerkev v Midlandu v Kanadi, foto © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu
Molitev pri križu v Midlandu
Foto © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Tudi letos so rojaki iz Kanade na drugo septembrsko soboto poromali v Midland, kjer so počastili žrtve vojne in revolucije. Isti dan v večernih urah pa so v Torontu lahko prisluhnili vokalni skupini Plamen z gosti iz Slovenije.

K cerkvi kanadskih mučencev, ki je iz Toronta oddaljena 160 kilometrov, iz Hamiltona pa 200, naši rojaki poromajo v začetku septembra. Tja prihajajo tudi drugi narodi, ki imajo v velikem parku okrog cerkve tudi svoja obeležja in znamenja. Slovenci imamo križ.

Letošnjega romanja, ki je bilo 8. septembra, so se udeležili rojaki iz obeh mest, pa tudi slovenski duhovniki: lazarista Valentin Batič in Leopold Valant iz Toronta ter salezijanec Drago Gačnik iz Hamiltona.

Molitev pri križu v Midlandu
Molitev pri križu v Midlandu

Romanje se začne s spovedovanjem v cerkvi, nadaljuje s spominsko slovesnostjo pri križu, nato so križev pot na prostem, sveta maša v cerkvi, pete litanije Matere Božje in blagoslov.

V cerkvi kanadskih mučencev v Midlandu
V cerkvi kanadskih mučencev v Midlandu

Pri spominski slovesnosti je bila v ospredju 75. obletnica padlih iz Turjaka in spomin na blaženega mučenca Alojzija Grozdeta. Pel je združeni moški pevski zbor župnij Marija Pomagaj in Brezmadežna v Torontu pod vodstvom Jožeta Oražma (Naj čuje nas, Polje, kdo bo tebe ljubil, Oče, mati, bratje).

Zvečer pa je bil v Torontu koncert vokalne skupine Plamen, in sicer v dvorani pri Brezmadežni. Gostje so bili trije vrhunski mladi umetniki iz Slovenije, nagrajenci številnih domačih in tujih tekmovanj: kitarist Timotej Kosovinc, pianistka Tanja Činč in violinistka Ana Julija Mlejnik. Vokalno skupino Plamen vodi Marija Ahačič Pollak.

Koncert VS Plamen v dvorani na Brownsline
Koncert VS Plamen v dvorani na Brownsline

Glasbeni gostji iz Slovenije
Glasbeni gostji iz Slovenije

Pozdrav dr. Melite Gabrič
Pozdrav dr. Melite Gabrič

Udeležencem se je predstavila in jih prvič nagovorila tudi nova veleposlanica v Kanadi, dr. Melita Gabrič. Kot je dejala, si šteje v čast, da zastopa Slovenijo v državi, v kateri prebiva toliko Slovencev in slovenskih potomcev in potomk. Nastopajočim na koncertu je čestitala za izjemne uspehe, za izjemne dosežke, za umetniške dosežke, za kvaliteto, za privrženost slovenski kulturi in slovenski pesmi ... Zahvalila se je tudi širši skupnosti v Torontu, slovenski skupnosti, ki na tak lep način ohranja slovensko kulturo, mogoče na način, ki je včasih v Sloveniji že pozabljen, ampak po njenem, da ga v Sloveniji vse bolj cenimo. Rojake je imenovala most med Slovenijo in med Kanado; zelo pomemben del slovenskega naroda, ki dela Slovence in slovenski narod tudi bolj odprt in s tem tudi bolj uspešen ...

Podoben program je bil naslednji dan pri slovenskem društvu Bled v Beamsvillu.

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!