Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

V Montrealu igrali Avseniki

Slovenci po svetu | 10.09.2018, 09:41 Matjaž Merljak

Ansambel Saša Avsenika se je pretekli konec tedna na turneji po Kanadi ustavil tudi pri rojakih v Montrealu. Ti so bili obiska zelo veseli. Kljub staranju tamkajšnje slovenske skupnosti, je bila župnijska dvorana polna kot pred štirimi leti ob prvem gostovanju, je sporočil župnik Franc Letonja CM.

Pred dobrimi štirimi leti, ko je ansambel Saša Avsenika, med svojo turnejo po Kanadi, je prvič gostoval tudi v Montrealu. To je bilo v nedeljo, 23. februarja 2014. Navdušeno so jih pozdravili in spremljali koncert starejši, mlajši in mladi Slovenci v Montrealu. Mnogi so takrat izrazili željo, da bi se obisk ansambla ponovil. Letos se je ta želja izpolnila.

Letošnji obisk ansambla Saša Avsenika v Kanadi je bil zelo kratek. Tri nastope so imeli ob koncu tedna v Torontu in bližnji okolici. Montreal je bil kraj četrtega nastopa. Ponedeljek 3. september je bil kot nalašč za to, ker je ta dan bil praznik dela - Labour Day.

V štirih letih se je naša slovenska in župnijska skupnost v Montrealu zmanjšala, nekaj se jih je poslovilo s tega sveta, nekaj starejših je v domovih, kakšen od mlajših pa se je preselil ali izselil iz Montreala. V upanju, da se bo cerkvena dvorana spet napolnila, je potekala priprava.

Ans. Saša Avsenika v Montrealu
Ans. Saša Avsenika v Montrealu © Arhiv slovenske župnije v Montrealu

Pripravo je pretresla nenadna smrt Rozine Rogan, ki je bila srce priprav prvega srečanja in je sprejela odgovornost tudi za letošnji sprejem ansambla Saša Avsenika. Članice in člani plesne skupina Rožmarin so v sodelovanju s cerkvenim odborom začeto načrtovanje nadaljevali in solidno izpeljali.

Zadnjih nekaj dni pred koncertom je bilo živo v dvorani: krašenje dvorane in priprava miz, ozvočenje in seveda priprave za kosilo.

Župnijska dvorana se je v ponedeljek, 3. septembra 2018, do dvanajste ure napolnila. Kosilo je bilo pripravljeno, člani ansambla prav tako. Zbrane je pozdravila predstavnica plesne skupine Rožmarin in povabila župnika g. Franca Letonja CM k mikrofonu. Župnik g. Letonja je zaželel dobrodošlico zbranim, posebej še gostom, članom ansambla Saša Avsenika ter zmolil molitev blagoslova pred kosilom in zaželel prijeten popoldan.

Po kosilu so vstopili v dvorani člani ansambla med navdušenim pozdravom in ploskanjem zbranih. Po pozdravnih besedah je Sašo Avsenik raztegnil meh harmonike in začel se je koncert. Glasbeni nastop sta poživili plesni skupini Rožmarin in Marjetice, ki so izmenjaje plesali ob zvokih domače glasbe. Sašo Avsenik je med koncertom pozdravil zbrane in izrekel besedo zahvale tudi pokojni Rozini Rogan!

Ob zaključku koncerta pa so plesalci plesnih skupin izbrali vsak svojega partnerja za ples med gosti v dvorani. Tako se je koncert nadaljeval ob znanih Avsenikovih melodijah in plesu.

Ans. Saša Avsenika in plesni skupini Rožmarin in Marjetica
Ans. Saša Avsenika in plesni skupini Rožmarin in Marjetice © Arhiv slovenske župnije v Montrealu

Ko je nastopil večer, smo se poslovili od gostov, za mnoge je bil naslednje jutro že delaven dan. Veseli in hvaležni za čudovit popoldan smo si zaželeli Na svidenje z željo, da bi se spet čez leto ali dve srečali v tako prijetnem razpoloženju.

Zahvalo in priznanje zaslužijo vsi, ki so pripravljali in delali za ta koncert in seveda zahvala dragim gostom ansamblu Saša Avsenika. Naj jih spremlja Božje varstvo in nas vse v duhu povezuje z domovino Slovenijo. Spomin na letošnji dan dela, Labour Day, bo ostal kot prelep spomin.

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.