Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Peter Jožef Česnik prestal zaslišanje

Slovenci po svetu | 06.09.2018, 07:15 Matjaž Merljak

Parlamentarna komisija za Slovence v zamejstvu in po svetu je v sredo, 5. septembra 2018, podprla kandidaturo Petra Jožefa Česnika za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki bo tako prevzel vodenje istoimenskega urada vlade. Česnikovo predstavitev je po slabi uri in pol kot ustrezno podprlo šest članov komisije, dva sta bila proti.

Na predstavitvi so člani komisije s svojimi vprašanji ministrskemu kandidatu iz vrst Stranke Alenke Bratušek največ pozornosti namenili predvsem mlajšim generacijam Slovencev v zamejstvu in po svetu in temu, kako jih pritegniti za sodelovanje z matično domovino in ohranjanju slovenstva, ter še večjemu sodelovanju in povezovanju strokovnjakov slovenskih korenin iz tujine s Slovenijo. Srenjo slovenskega rodu je po besedah kandidata potrebno "vključiti v našo vprego". "Jaz bom boben, na katerega se bo tolklo," je napovedal in še dejal, da so njegova vrata odprta za vse, tako zamejce kot Slovence po svetu.

73-letni Česnik, sicer avstralski Slovenec, je predstavitev začel s svojo osebno življenjsko zgodbo in dejal, da mu je predvsem tematika čezmorskih izseljencev "čustveno izredno blizu". Menil je sicer, da je potrebno prednost nameniti predvsem zamejcem. Česnik je se opredelil tudi za odpravo administrativnih ovir za tiste Slovence, ki se želijo vrniti iz tujine, kamor sodi tudi nostrifikacija njihove izobrazbe. Glede vračanja Slovencev iz tujine je opozoril, da je potrebno tistim, ki se vrnejo, ob tem ponuditi tudi zaposlitev, šolanje in stanovanja.

Po njegovem bo potreben premik tudi z mrtve točke, kar zadeva predstavnika slovenske narodne skupnosti v Italiji v italijanskem parlamentu. Zavzel se je tudi za povezovanje med organizacijami v Sloveniji, ki se ukvarjajo z zamejci in izseljenci, tesno sodelovanje urada z drugimi ministrstvi, kot so ministrstvo za finance, izobraževanje, javno upravo, zunanje zadeve itd. Načeloma podpira predlog, da bi imeli Slovenci iz tujine svojega predstavnika v državnem zboru, a je to po njegovih besedah predvsem v rokah samih poslancev. Strinja se tudi za ureditev muzeja izseljenstva, ki naj bi ga postavili v Lendavi.

Predsednica komisije Ljudmila Novak (NSi), ki je v preteklosti že vodila urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, je po Česnikovi predstavitvi v izjavi za STA dejala, da ministrski kandidat pozna področje in se vidi, da "ima rad Slovence in slovenstvo " ter izrazila prepričanje, da bo nalogo ministra zelo srčno opravljal. Hkrati je izrazila željo, da bi bil zelo strog in zahteven do vprašanj, ki niso rešena, še posebej kar zadeva slovensko avtohtono narodno skupnost v sosednjih državah, in jih naslovil tudi na ministra za zunanje zadeve oziroma pristojnega ministra.

73-letni Česnik je bil na letošnjih parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca. Kot najstarejši poslanec je tudi vodil junijsko ustanovno sejo DZ. Rodil se je leta 1945 v Ljubljani, leta 1967 pa se je izselil v Avstralijo, čemur naj bi, kot je pred časom zapisal sam, botrovali politični razlogi. V deželi tam spodaj je preživel 36 let. Po prihodu v Melbourne se je najprej zaposlil v zavarovalnici, nato pa je po študiju na akademiji za kontrolo letenja leta 1971 postal kontrolor flote pri avstralski letalski družbi Qantas. Kontrolor letenja pri Qantasu je bil 32 let, najprej v Melbournu, kasneje v Sydneyju. Bil je sindikalni predstavnik v podjetju s 46.000 zaposlenimi, delal pa je tudi kot prevajalec v glavni melbournski bolnišnici in kot sodni tolmač za slovenski in srbohrvaški jezik. Aktiven je bil tudi v izseljenskih vrstah kot predsednik in član upravnega odbora slovenskega izseljenskega društva v Sydneyju, po upokojitvi in vrnitvi v Slovenijo leta 2003 pa je deloval v izvršnem odboru Slovenske izseljenske matice in je še danes povezan s Slovenci po vsem svetu.

Čeprav v javnosti ni preveč znan, je že nekaj let dejaven v slovenski politiki. Bil je ustanovni član in podpredsednik leta 2007 ustanovljene stranke Zares, na listi te stranke je leta 2009 tudi neuspešno kandidiral za poslanca v Evropskem parlamentu. Česnik je bil vseskozi aktiven tudi v različnih športnih dejavnostih, večinoma s pridihom slovenskosti. Pod okriljem Slovenske izseljenske matice je tako večkrat pripravil pohode izseljencev na Triglav. Kot tajnik Avstralske smučarske zveze letalcev pa je organiziral smučarske izlete v Slovenijo in tudi drugače promoviral matično domovino. V Avstraliji je bil tudi tajnik lokalnega kajakaškega kluba in leta 1998, pred olimpijskimi igrami v Sydneyju leta 2000, uredil potrebne logistične priprave za udeležbo slovenskih kajakašev in veslačev na tekmovanje. Na samih olimpijskih igrah je bil Česnik eden od koordinatorjev med avstralskimi organizatorji iger in slovensko reprezentanco. Že 20 let je prostovoljec pri Kajakaški zvezi Slovenije.

Vir: Slovenska tiskovna agencija STA

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...