Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:39

Argentina: Lepo nam je pri folklori!

15 let FS Mladika
Foto © Marko Vombergar

Folklorna skupina Mladika, ki deluje v Našem domu San Justo v Buenos Airesu v Argentini, deluje že 15 let. Obletnico je obeležila s celovečerno prireditvijo, med katero so plesalci presenetili s svojo izvirnostjo in gostom predstavili lep izbor slovenskih ljudskih plesov.

Folklorna skupina Mladika deluje od junija leta 2003, ko je nastala na pobudo učiteljic in staršev slovenske osnovne šole Franceta Balantiča z željo, da bi otroci doraščali v sproščenosti, ki jo gibanje in ples dopuščata.

Okoli petdeset plesalcev je razdeljenih v tri starostne skupine: v mlajši sodelujejo otroci od osmega do štirinajstega leta starosti, v srednji so povezani najstniki, starejšo pa sestavljajo mladi. Na vajah se srečujejo ob ponedeljkovih večerih. Kar veliko število članov sodeluje s skupino že od začetka in v njej odrašča.

Skozi vsa leta delovanja so se plesalci naučili plesne koreografije različnih slovenskih ljudskih plesov iz različnih pokrajin.

FS Mladika je praznovala 15-letnico
FS Mladika je praznovala 15-letnico

Za jubilejni festival, ki je bil v soboto, 11. avgusta 2018, so izbrali deset plesnih postavitev, nekatere iz stalnega repertoarja, druge nove. Člani starejše skupine so zaplesali Trojko, Tri mazurke in Ljubljanske plese. Srednja skupina se je izkazala z Rezijanskimi in Prekmurskimi plesi ter Gorenjskim venčkom. Otroška skupina se je predstavila s Pastirskimi plesi, Venčkom narodnih pesmi in Štajeriš – mesto in polje.

Program so zaključili s postavitvijo gorenjskih plesov. Koreogafijo si je za Mladiko zamislil Tomaž Simetinger. In jo s plesalci postavil na delavnicah, katerih so se udeležili, na turneji po Sloveniji. Gorenjske plese so zaplesali vsi člani folklorne skupine Mladike.

Folklorno prireditev sta popestrila gosta harmonikarja Hernan in Thomas Stutzer.

Ob koncu programa je folklornike prisrčno nagovoril predsednik Našega doma, Andrej Mehle.

Folklorni festival Mladike
Folklorni festival Mladike

Ljubezen do slovenskega ljudskega izročila je folklornike in goste, ki so se v lepem številu odzvali vabilu, združila, da so doživeli nepozaben večer. Za goste je vsa velika družina Mladikovcev poskrbela, da so imeli pogrnjene mize obložene z domačo jedačo in pijačo. Iskrene čestitke Mladikovcem, ki so s tako bogatim programom obeležili petnajsto obletnico obstoja. Hvaležni smo vsem, ki jih na vse načine spremljate. Matiju Oblaku, ki je sproščeno povezal program. Topla zahvala gospodu Tonetu Oblaku in Klavdiju Selanu za scensko delo ter pridnim fantom skupine luč in zvok. Pohvalo zaslužijo mlade folkloristke Tatjana Groznik Godec, Katerina Javoršek in Barbara Kržišnik, ki so prevzele srednjo in mlajšo skupino ter predajajo svoje znanje.

Petnajst let neprekinjenega delovanja skupine je zasluga voditeljice prof. Mirjam Mehle Javoršek, ki z globoko ljubeznijo nesebično posveča svoj čas, da mlade navdušuje nad lepoto slovenskih ljudskih plesov. Globoka zahvala za njeno neutrudno delo.

Ob koncu člani Mladike toplo vabimo na izreden dogodek! V soboto, 22. septembra, bodo med nami folklorniki Akademske folklorne skupine France Marolt. Ne zamudite enkratne predstave slovenskega plesa, petja in ljudskega izročila!

Za tednik Svobodna Slovenija: Tatjana Modic Kržišnik
fotografije: Marko Vombergar
Več fotografij

Plesi FS Mladika
Plesi FS Mladika

Ne spreglejte: