Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Folkloristi na Pristavi (foto: Tone Ovsenik)
Folkloristi na Pristavi

Novice iz Clevelanda

Slovenci po svetu | 03.09.2018, 10:00 Matjaž Merljak

Toplo poletje se bliža koncu in preživeli smo ga z raznimi prireditvami na Slovenki pristavi kot tudi drugod na drugih letoviščih, kjer se Slovenci družimo. Seveda najpogosteje na Pristavi sami.

Konec meseca junija, se pravi na zadnjo nedeljo, smo imeli dan ki so ga organizatorji, odbor časopisa Slovenski-ameriški časi, poimenovali “Ponosen sem da sem Slovenec.” Lepo izveden piknik z glasbo za ples in bogato tombolo ter sejmom na spomin na stoletnico smrti Ivana Cankarja. O tem dnevu je že bolj na široko opisal dr. Edi Gobec.

Sredi meseca julija je priredila svoj letni piknik župnija svetega Vida. Župnik Božnar je daroval sveto mašo in po njej smo bili postreženi z okusnim kosilom. Pripravili so tudi, kot je v navadi, igrice za mladino kakor so se nešteti hladili v bazenu. Za zabavo je bilo dobro preskrbljeno, saj igral Jeff Pecon in njegov ansambel s častnim gostom. Ta je bil Joey Miskulin, ki je dolga leta nastopal z Frankom Jankovičem. On je sedaj član skupine Riders in the sky, menda svetovno znana country skupina. Kot posebno vabilo je zaplesala tudi folklorna skupina Kres. Bil je lepo obiskan dan, saj je bilo tudi vreme za prihajajočo 125-letnico župnije toplo in sončno. Slavnostno obletnico bo župnija praznovala konec meseca.

Spomin na Cankarja na Pristavi
Spomin na Cankarja na Pristavi © Tone Ovsenik

Naslednjo nedeljo, 22. julija je zopet vabila na svoj piknik Misijonska znamkarska akcija. Tudi tokrat je daroval sveto mašo svetoviški župnik Jože Božnar. Kosilo je sledilo maši in po njej je za zabavo in ples igral ansambel Veseli godci. Čeprav je bil dokaj lep dan, bi si človek želel večji obisk.

Mesec julij smo zaključili z veseljem na Lovski farmi. Tu so člani pripravili odličen izrezek za večerjo in potem so stopili na oder spet Veseli godci in zabavali goste pozno v večer.

Mesec avgust je bil dosti vesel spet na Slovenski pristavi. Prvo nedeljo so rezervirali člani kluba Pristavskih upokojencev in pripravili pravo veselico. Dan se je začel z mašo v paviljonu in kot običajno je zopet sledilo kosilo. Izvedli so tudi tombolo z lepimi dobitki in seveda spet ni manjkalo glasbe za razvedrilo z Veselimi godci. Obisk tu je bil lep in so člani bili kar zadovoljni z uspehom piknika.

Časovni trak o Ivanu Cankarju
Časovni trak o Ivanu Cankarju © Tone Ovsenik

Na isto nedeljo so tudi na SNPJ Farmi imeli veselje in ples, kot je navada ob nedeljskih popoldnevih. Tu skoraj vsako nedeljo postrežejo z kosilom in temu sledi plesna glasba raznih glasbenih skupin ameriško-slovenskega stila.

Sobota, 11. avgusta je bila posebno vesela na Pristavi. Mladina folklorne skupine Kres je vabila na svoj nastop in piknik. Plesalci skupine različnih starosti, od predšolcev do mladoletnikov, so zaplesali umetne in stare slovenske plese v zadovoljstvo, ponos in veselje navzočim, saj so jih nagradili z burnim aplavzom in mladini s tem dali pogum za nadaljnjo delo, da ohranijo slovensko tradicijo v naši deželi. Družba, ki je bila kar razveseljivo velika, se je zabavala pozno v noč ob glasbi Alpskega seksteta.

Letošnji Baragovi dnevi v Marquettu, Michigan so bili od 17. do 19. avgusta. Tja se je odpeljalo tudi število rojakov iz Clevelanda. Žal avtobusa niso letos napolnili in tako so se odpravili na pot z osebnimi avtomobili.

Na Slovenski pristavi se je plesalo
Na Slovenski pristavi se je plesalo © Tone Ovsenik

Največji in najbolj obiskani piknik na Slovenski pristavi je običajno župnije Marije Vnebovzete. Tudi letos ni bilo nič drugače. Opoldansko mašo je daroval župnik Janez Kumše to pot v dvorani, čeprav je bila premajhna za vse navzoče. Župnik je pač mnenja, da so verniki bolj zbrani kot zunaj na prostem. Po maši spet tradicionalno kosilo in zabava z Veselimi godci. Prostovoljci so pripravili veliko tombolo, ki jo je vodil župnik sam ob zaključku dneva. To naj bi bil konec dneva, a so navzoči želeli še glasbo za ples in so se Godci odzvali in igrali še eno rundo. Spet lep uspeh za župnijo.

Zadnja nedelja v avgusta je bila rezervirana za romanje. To romanje poteka že dolgo vrsto let k Žalostni Materi Božji v Bellevue, Ohio. V navadi je, da najamejo avtobus, ki pelje tja v jutranjih urah in se vrne proti večeru.

Slovenci po svetu, Kultura
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...