Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 20:22

Nadškof Fisichella: Svetišča so potrdilo globoke vere naših ljudi

msgr. Rino Fisichella
Foto © www.marija.si

Predsednik papeškega sveta za novo evangelizacijo nadškof Rino Fisichella je na srečanju Mreže evropskih Marijinih narodnih svetišč na Brezjah dejal, da so romarska svetišča kraji miru in tišine, kraji, kamor se mnogi zatekajo v različnih življenjskih obdobjih. Spomnil je, da je papež Frančišek prav zato, ker so svetišča izzivi s katerimi se srečuje Cerkev, priključil papeškemu svetu za novo evagnelizacijo. Predavanju je dopoldne prisluhnilo več kot 30 udeležencev iz 18 evropskih Marijinih svetišč, ki so se udeležile srečanja, med njimi tudi predstavniki iz Lurda, Fatime, Čenstohove in Marije Bistrice.

Uvod v srečanje je sinoči predstavljal „Film Čudež“, ki govori o Tončki Krajnik, redovnici usmiljenki, ki jo je, staro sedem let, napadel pes, kar ji je povzročilo hude posledice. Ozdravela je, ko so jo skoraj popolnoma hromo prinesli k Mariji Pomagaj. Filmu je sledilo presenečenje, saj se jim je sestra pridružila v dvorani. „Če ste včasih žalostni in se soočate z velikimi težavami, se spomnite na Marijo in Marija vam bo dala tisti notranji mir,“ je dejala s. Tončka.

Danes so začeli s predavanjem nadškofa Fisichelle, ki je dejal, da svetišča pomagajo posamezniku pri njegovi duhovni rasti. Dejal je, da je njihova vloga pri Marijinih svetiščih predvsem pastoralne narave. „Vse aktivnosti, ki jih podpiramo v Cerkvi, so aktivnosti in izkušnje, ki služijo, da lahko razumemo, kako bolje opravljati naloge evagelizacije. Seveda pa ne moremo reči oz. ne smemo reči, da je novo evangelizacij mogoče izvajati v vsaki državi na enak način, saj so različne tradicije, različne so tudi kulture,“ je dejal in dodal, da je skupno kljub temu vsem, da se spremenimo, da spremenimo razmišljanje in kot primer navedel Sveto leto usmiljenja, ki je bilo vsem skupno, vsak pa je nastopil in se vanj vključil na sebi lasten način.

Na vprašanje, kakšno je sporočilo Marijinih svetišč je poudaril, da ta predstavljajo temeljen naše vere, saj po njegovih besedah ne smemo pozabiti: „Ne smemo pozabiti, da je Marija bila prva, ki je verjela. Iz njenega telesa je prišel Božji Sin. In videti Marijo, pomeni videti Njenega Sina.“

Udeleženci
Udeleženci


Svojo prestavitev je sicer Fisichella zasnoval na pismu papeža Frančiška, Svetišča v Cerkvi, ki je bilo izdano leta 2017.

“Svetišča so potrdilo globoke vere naših ljudi. Tukaj vidimo, kaj pomeni vera ljudi. Ne pozabimo, da je element, ki je pomemben za novo evangelizacijo lepota mest, kjer so svetišča. Narava, ki jih obkroža, predvsem v našem modernem času,” je v uvodu spregovoril msgr. Fisichella. “Svetišča so prostor, kjer moramo ustvarjati prostore tišine, ki je najbolj potrebna romarjem. To oni najbolj potrebujejo. ob tem pa moramo znati sprejemati ljudi. Ne samo sprejeti, romarji morajo v svetišču čutiti, da so dobrodošli. Moramo biti pravi pričevalci življenja svetišča. Da obiskovalci vedo, kdo prihaja je v vsakem primeru romar."

"Človek je na poti, je romar, potuje. Tako kot učenca na poti v Emavs, Gospoda nista spoznala, šele po lomljenju kruha. A o tem sta pričevala, ko sta prišla domov. Tako tudi romarji, tudi če v svetišče ne pridejo kot verniki, o tem pričujejo, ko pridejo domov se njihov Emavs nadaljuje,” je le nekaj misli, ki jih je predstavnikom Marijinih svetišč izrekel msgr. Rino Fisichella.

p. Robert Bahčič in nadškof Rino Fisichella
p. Robert Bahčič in nadškof Rino Fisichella

Nadškof Rino Fisichella je pred podobo Marije Pomagaj pritrdil rektorju p. Robertu Bahčiču, da ima zelo materinski in zelo mili obraz. Sam je bil navdušen nad tem, da ne glede na to, kje stojiš te podoba brezjanske Marije povsod gleda v oči. Navdušen je bil tudi nad Muzejem jaslic, saj je ta po njegovih besedah zelo dober primer nove evangelizacije.

Kot je ob robu srečanja povedala direktorica Romarskega urada Brezje dr. Andreja Eržen Firšt se je srečanja na Brezjah udeležilo rekordno število predstavnikov evropskih Marijinih svetišč, ki se bodo ob 18.30 ob oltarju pridružili nadškofu Stanislavu Zoretu v ljubljanski stolnici.

Vir: Marija.si

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!