Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 19:34

Brezje bo gostilo srečanje predstavnikov Mreže Evropskih Marijinih narodnih svetišč

Marija Pomagaj
Foto © www.marija.si

Od 25. do 28. septembra se bodo pri Mariji Pomagaj zbrali predstavniki 18 evropskih Marijinih narodnih svetišč, od Anglije, preko Francije, Portugalske, Gibraltarja, do Ukrajine, Madžarske, Italije, Romunije, Slovaške, Hrvaške in Malte.

Izredno so veseli in ponosni, da je udeležbo potrdilo tako veliko število udeležencev. Prav tako se bo prvič takšnega srečanja udeležil tudi predstavnik Svetega sedeža, predsednik Papeškega sveta za novo evangelizacijo, msgr. Rino Fisichella.

17. aprila 2003 je lurški škof, msgr. Jascques Perrier, s strani Svetega sedeža prejel dokument, ki dovoljuje, oz. bolje rečeno, spodbuja nastanek Evropske Mreže Marijinih narodnih svetišč. "Kmalu po nastanku Mreže je msgr. Perrier k sodelovanju povabil 15 evropskih Marijinih narodnih svetišč, med njimi tudi Brezje. V pismu tedanjemu ljubljanskemu nadškofu msgr. dr. Francu Rodetu je izrazil željo, da se Mreži pridruži tudi Slovensko Marijino narodno svetišče Brezje. Nadškof je z velikim veseljem sprejel povabilo in tako so Brezje med prvimi svetišči pristopile k povezovanju Marijinih svetišč. Udeležbo na prvem srečanju, ki je oktobra 2003 potekalo v Lurdu je zaupal tedanjemu rektorju brezjanskega svetišča, dr. p. Mihaelu Vovku. Od ustanovitve Mreže dalje se predstavniki svetišč zberemo na študijskih dnevih, kjer razmišljamo o pastorali romarjev in obiskovalcev Marijinih svetišč. Med seboj izmenjamo dobre izkušnje in se opozarjamo tudi na težave in pasti. Vsako leto je srečanje gostilo drugo Marijino svetišče in izredno smo ponosni, da bo ob 15-letnici delovanja Mreže gostitelj srečanja Slovensko Marijino narodno svetišče Brezje," so zapisali na spletni strani www.marija.si.

P. Robert Bahčič: Srečujemo se z enakimi težavami in izzivi

»Ob 15. obletnici obstoja Evropske mreže Marijinih narodnih svetišč, bo naše svetišče na Brezjah gostilo rektorje in druge predstavnike svetišč, ki se bodo udeležili srečanja od 25. do 28. septembra na Brezjah. Vsako leto se srečujemo in letos smo veseli, da bo veliko število rektorjev in njihovih predstavnikov prišlo na Brezje. Od 22, kolikor je vseh svetišč v mreži, se bo udeležilo 18,« je dejal p. Robert Bahčič in dodal, da mnogi od njih še nikoli niso bili na Brezjah ali v Sloveniji sploh. »To bo velika promocija, ne samo za versko delo v Sloveniji ampak tudi, da spoznajo Slovenijo.«

P. Robert Bahčič je spregovoril nekaj o tem, kaj bodo na srečanju obravnavali. »Vsako leto, ko se srečamo imamo eno temo, ki nas povezuje. O njej premišljujemo, največkrat so to teme, ki so povezane z Marijo, Marijanske teme. Vsako svetišča tudi predstavi svoje delo, ki so ga opravili v zadnjem letu. Spregovorijo še o novih izzivih, na ta način se povezujemo in slišimo drug drugega. Ob tem se nam porodijo tudi nove ideje. Srečujemo se tudi z enakimi težavami, kjer so Marijanska svetišča in so tudi izzivi, da razmišljamo, kako bi lahko izboljšali naše delo na teh romarskih krajih, kamor prihaja veliko ljudi.«

Na srečanje so letos povabili predstavnika Svetega sedeža, predsednika Papeškega sveta za novo evangelizacijo, msgr. Rina Fisichello. »Msgr. Fisichella bo imel glavno predavanje in tudi pogovor na temo, kako svetišča v Cerkvi delujejo in kakšna so pričakovanja v Vatikanu,« je dejal in dodal, da bo predavanju bo sledila diskusija. Osnova za pogovor bo pismo papeža Frančiška, Sanctuarium in ecclesia, Svetišča v Cerkvi.«

Kaj srečanje pomeni za narodno svetišče Marije Pomagaj? »Veseli smo, da bo to srečanje prvič pri nas v Sloveniji in tudi mnogi drugi se veselijo prihoda na Brezje. Vesel sem zato, ker imamo infrastrukturo, tako blizu od letališča ter do drugih znamenitosti, ki so v Sloveniji, tako da pričakujem, da bo to prijetno srečanje. Tako bodo spoznali, kako živimo, kakšne lepote lahko ponudimo, srečali se bomo tudi z nadškofom Stanislavom Zoretom ter z drugimi predstavniki Cerkve, tudi civilnih oblasti. Obiskali bomo državni zbor,« je povedal. Prepričan je, da bodo na ta način dobili vtis, kakšno je življenje pri nas. »Mogoče bo to tudi spodbuda za naše slovenske škofe. Kot so preko pogovora povedali predstavniki oz. rektorji svetišč, da so velikokrat preden so šli škofje na Ad limina, na srečanje s papežem v Rim, si vzeli teden dni časa in ga preživeli v teh narodnih svetiščih, se pogovarjali, bili skupaj in so povedali, da so se tako skupaj z Marijo pripravljali, da bi potem lahko obiskali Jezusovega namestnika na zemlji, papeža. To je priložnost, da tudi slovenski škofje začutijo, da je potrebno tudi v narodnem svetišču, da se zberejo, da preživijo nekaj trenutkov in skupaj razmišljajo z Marijo, v molitvi in da bo to tudi ena priprošnja Marije Pomagaj za Cerkev na Slovenskem,« je povedal brezjanski rektor.

Andreja Eržen Firšt o tem, da se bodo z rektorji lahko srečali tudi verniki

Po besedah direktorice Romarskega urada Brezje, dr. Andreje Eržen Firšt, se bodo verniki z rektorji lahko srečali v torek zvečer na Brezjah, posebej pa so vabljeni k sveti maši v ljubljansko stolnico v sredo, 26. septembra ob 18.30 in v četrtek, 27. septembra ob 19. uri na Brezje. V stolnici v Ljubljani bo slovesno somaševanje vodil nadškof msgr. Stanislav Zore, na Brezjah pa provincial frančiškanov p. Marjan Čuden.

»Vedno bolj, ko gredo priprave h koncu, se šele zavedamo velike odgovornosti, ki jo imamo tukaj na Brezjah s tem, ko bomo gostili predstavnike Evropski Marjinih narodnih svetišč in to je zagotovo zelo velika priložnost, ne samo za Brezje, za slovensko narodno svetišče, ampak za celotno našo deželo. Veliko teh predstavnikov še ni bilo v Sloveniji in seveda ne bodo prišli samo k nam na Brezje, ampak tudi v Ljubljano in na Bled in celotna dežela lahko s tem veliko pridobi,« je dejala.

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!